Pogled iz Hrvatske/ Nevolje na dvoru

Moćna Sebija Izetbegović u najtežem periodu života: Je li ovo početak kraja najutjecajnije žene Balkana?

ŽENA iN 02.12.20, 11:08h

Moćna Sebija Izetbegović u najtežem periodu života: Je li ovo početak kraja najutjecajnije žene Balkana?
Nje se u Bosni više boje nego li su iti jednog trenutka građani RH strepili od Kolinde Grabar-Kitarović dok je u ulozi predsjednice stolovala na Pantovčaku ili bilo tko u Srbiji Ane Brnabić, koja je premijerka već u drugom mandatu

 

Analizu burnih dešavanja u Stranci demokratske akcije uradile su i kolege iz Slobodne Dalmacije. Osvrt prenosimo u cijelosti.

 

Piše: Zoran Šagolj
Sobodna Dalmacija

 

U 30 godina svog postojanja i vladanja, SDA, najača bošnjačka politička stranka u BiH, vjerojatno nikada nije prolazila kroz turbulentnije razdoblje.

 

Kulminiralo je gubitkom izbora u gotovo svim većim gradovima susjedne države, a naročito bolno bilo je u Sarajevu. Stranka je do nogu potučena od oporbene četvorke, sastavljene od nominalno građanskih stranaka poput SDP-a i NS-a s jedne i druge strane vlastitih otpadnika.

 

Nije to bio prvi put da SDA gubi izbore, ali sada je indikativno da su je glave došle mangupi iz njezinih redova. To su u prvom redu braća Čampara, Aljoša i Dubravko, sinovi Avde, jednog od osnivača stranke i bliskog suradnika pokojnog Alije Izetbegovića. Oporbi se (još) nisu pridružili, ali sve su učinili da joj pomognu. Jedan je bio federalni ministar policije, drugi tužitelj, pa su mogli dati ruke.

 

U tom ratu dva moćna bošnjačka klana, Izetbegovići protiv Čampara, potonji su za glavnu metu naciljali jednu ženu – Sebiju Izetbegović, Alijinu snahu i suprugu šefa SDA Bakira Izetbegovića, kojemu je otac u amanet ostavio stranku, a za državu, barem njezin bošnjački dio, zadužio sulejmana novog vremena, turskog predsjednika Tajipa Erdogana.

 

Supruga, majka, liječnica, profesorica, direktorica, zastupnica… Sve to u jednom je Sebija, sigurno najmoćnija žena Balkana. Nje se u Bosni više boje nego li su iti jednog trenutka građani RH strepili od Kolinde Grabar-Kitarović dok je u ulozi predsjednice stolovala na Pantovčaku ili bilo tko u Srbiji Ane Brnabić, koja je premijerka već u drugom mandatu.

 

Sebija Izetbegović, djevojački Građević, rođena je u Golubovcima kod Podgorice. Već u ranom djetinjstvu obitelj je preselila u Sarajevo, gdje završava osnovnu i srednju školu, te upisuje Medicinski fakultet. Studirala ga je prilično dugo, od 1978. do 1988. godine, da bi godinu poslije počela stažirati u bolnici na Koševu. Rat je iskoristila da bi specijalizirala u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, gdje je pripomogao zemljak i sunarodnjak dr. Asim Kurjak, tada još neokrznut aferama.

 

Kada je rat stao, Sebija se vratila u Sarajevo i sve za nju kreće kao po loju. Postaje asistentica na Medicini, tu magistrira i doktorira, dobiva zvanje profesora. To nije bilo dosta, već se prva dama zaželjela prakse i Bakir kao pravi suprug, u ruke joj predaje bivšu Vojnu bolnicu (danas Opća bolnica).

 

To je imenovanje na ulicu i prosvjed izvuklo 10 tisuća Sarajlija. Nisu je uspjeli spriječiti, kao ni brojne afere koje će dr. Izetbegović nanizati na čelu te ustanove, poput sumnjivog iznajmljivanja dijela bolnice privatnoj ustanovi ili još sumnjivijeg namještanja poslova privatnoj klinici.

 

Kroz taj mandat pokazala je, međutim, da se itekako dobro zna obračunavati s protivnicima. Otpuštala je bez pardona sve koji su joj se suprotstavili na putu, pa čak i neke od nauglednijih stručnjaka. S istom praksom nastavila je i u glavnoj zdravstvenoj ustanovi, Kliničkoj bolnici. Popis što otpuštenih, što onih koji više nisu mogli izdržati tiraniju broji ravno 200 liječnika.

 

Ta bezobzirnost kvalificirat će je za politiku. Naravno, puno je pripomogao i Bakir, iako su se afere nastavile nizati i na Koševu. U obiteljskom krugu odlučeno je da bi upravo Sebija mogla nastaviti taj kadrovski slijed u Predsjedništvu države: prvo Alija 10 i kusur godina, onda Bakir dva mandata, valjda je došao red i na nju.

 

Problem će ispasti što je stranačka baza željela na toj dužnosti vidjeti jednog drugog lika. Ime mu je Denis Zvizdić, bivši je premijer i, što je važnije, kao blizak srodnik član klana Čampare. Za Zvizdića je bilo više od polovice ogranaka i svi su mislili da je stvar gotova. Svi osim Bakira, koji poduzima operaciju i Zvizdić se na koncu povlači. Prošao je Šefik Džaferović, bivši tužitelj i obavještajac s prstima u pekmezu kada je riječ o prikrivanju svirepih zločina svetih ratnika iz islamskih zemalja, ali vječiti ‘izetbegovićevac’.

 

Na istim tim izborima Sebija Izetbegović postala je federalna zastupnica. Politička moć koju je sada i sama dobila dali su joj uvjerenje da može raditi što joj se prohtije na mestu šefice KB-a. Toliko je sve otišlo daleko da je na početku epidemije s tvrtkom koja je prethodno uvozila namještaj dogovorila nabavku respiratora. Kada je to razotkriveno, a najviše su leđa podmetnule upravo Čampare, uslijedio je novi pokušaj, sada s tvrtkom koja se bavila uzgojem – malina. Rezultat je kupnja 100-tinjak neupotrebljivih respiratora.

 

Kada su jednom prilikom novinari Bakira Izetbegovića pitali ima li tko u njihovoj užoj ili široj obitelji a da nije zaposlen, stigao im je odgovor:

 

– Pazite, to je mala porodica.

 

Koliko god on nastojao minorizirati stvari, činjenice su posve drugačije. Bakir i Sebija znali su se odužiti ne samo vlastitom rodu, već i poslušnicima oko sebe. Sebija je preuzimajući jednu po jednu bolnicu, Medicinski fakultet, Liječničku komoru na svim razinama, stranku…, praznila fotelje i tamo dovodila koga joj se prohtije. Jedan od takvih poniznika je i još aktualni federalni premijer Fadil Novalić. Čovjek je završio u zatvoru zbog beskorisnih respiratora, ali nije odao nalagodavca čitavog posla. Mnogi dokazi govore da je to upravo dr. Sebija Izetbegović.

 

Na dvoru Izetbegovićevih posljednjih dana vlada prava drama. Protivnici traže razloge izbornog potopa u Sarajevu i prstom upiru na prvu damu, koja je u kantonalnom odboru vodila glavnu riječ. Logistički ju je čak podržavao šef obavještajne zajednice, Osman Mehmedagić zvani Osmica, bivši tjelohranitelj Alije Izetbegovića i čovjek koji od stupanja na dužnost još nije predočio valjanu fakultetsku diplomu. Izbila je još jedna afera, ‘Sarajlić’, gdje je otkriveno da su se glasovi unutar stranke kupovali obećavajući zaposlenje suprugama delegata. Stradao je poznati glumac i čest hrvatski gost, glumac Emir Hadžihafizbegović, koji je za Izetbegovića prethodno zdušno odrađivao operaciju izbora Željka Komšića bošnjačkim glasovima, piše Slobodna Dalmacija.

 

I tako smo došli do toga da se unutar SDA prebrojavaju ‘naši i njihovi’, okreću brojevi onih koje su Izetbegovići zadužili svih ovih godina, podsjeća ih se.

 

Bakir pritom dobro zna jednu stvar: padne li Sebija, on je idući na redu.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI