nakon današnjih hapšenja

Predstavnici inicijative 'Moja adresa Srebrenica' traže poništavanje izbora u Srebrenici

Front 01.12.20, 17:24h

Predstavnici inicijative 'Moja adresa Srebrenica' traže poništavanje izbora u Srebrenici
Član izbornog štaba "Moja adresa Srebrenica“ Ćamil Duraković kazao je da imaju dokaze da je bilo malverzacije tokom izbora u Srebrenici i da neće pristati na prihvatanje ovakvih izbornih rezultata

 

Predstavnici Inicijative "Moja adresa Srebrenica" danas su na pres-konferenciji, povodom hapšenja tri osobe u Srebrenici koje je slobode lišila Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zbog izbornih prevara, zatražili od Tužiteljstva BiH da utvrde nepravilnosti tokom izbornog procesa i od Centralne izborne komisije BiH da ponište izbore u toj općini.

 

- Mi smo i ranije ukazivali na neregulanosti tokom izbora. Tražimo od Tužiteljstva BiH da identifikuju one osobe koje su glasale, a nisu imali niti jedan identifikacioni dokument. Stoga pozivamo Tužiteljstvo i SIPA-u da zajedno s IDDEA-om utvrde proces izdavanja dokumenata, jer imamo informacije da se prave fiktivni potpisi. Pozivamo nadležne institucije da dovrše ono što su započeli. Tražimo od CIK-a da ponište izbore u Srebrenici - kazao je šef izbornog štaba ove inicijative Sadik Ahmetović.

 

Kandidat za načelnik Općine Srebrenica Alija Tabaković pozdravio je odluku Tužiteljstva BiH i SIPA-e da se utvrdi istina u vezi s neregularnostima tokom održanih lokalnih izbora.

 

- Mi smo riješili ovaj put imenovati ljude, organizacije, pojedince koji su na strani negatora genocida i vrlo brzo ćemo podnijeti nove prijave zbog neregularnosti tokom izbora. Nećemo stati, mi ćemo tražiti da u Srebrenici budu provedeni fer i pošteni izbori, ma ko god pobijedio. Tražimo da se izbori ponište na redovnim biračkim mjestima i očekujemo da nadležne institucije donesu odluke u skladu sa zakonom - rekao je Tabaković.

 

Član izbornog štaba "Moja adresa Srebrenica“ Ćamil Duraković kazao je da imaju dokaze da je bilo malverzacije tokom izbora u Srebrenici i da neće pristati na prihvatanje ovakvih izbornih rezultata.

 

-Što se tiče Bege Bektića, bio je uposlenik u mom periodu i bio je umjeren čovjek. On je 2016. godine slavio pobjedu Mladena Grujičića i bio je blizak njemu. Sve je dovedeno u pitanje i možemo da sumnjamo da je bilo maliverzacija tokom održanih lokalnih izbora. Mi očekujemo da se radi u skladu sa zakonom - istakao je Duraković.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI