Sudije Opštinskog suda u Tuzli donijele odluku

Ružica Jukić izuzeta kao postupajuća sutkinja u predmetu koji se vodi protiv optuženog Envera Bijedića

Hronika 01.12.20, 10:15h

Ružica Jukić izuzeta kao postupajuća sutkinja u predmetu koji se vodi protiv optuženog Envera Bijedića
Jukić je godinama bila najbliža saradnica Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a BiH, koji su imali dominantan utjecaj na kadroviranja i imenovanja na ključne funkcije u pravosuđu

 


Na sjednici sudija Opštinskog suda u Tuzli donesena je odluka o izuzeću sutkinje Ružice Jukić, kao postupajućeg sudije u predmetu koji se vodi protiv optuženog Envera Bijedića. Odluka je donesena nakon što je to zatražilo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, koje dostavilo konkretne dokaze i činjenice koje dovode u pitanje nepristrasnost sutkinje Jukić.

 

Na površinu je ovaj put isplivala njena komunikacija u periodu kada je obavljala funkciju potpredsjednice VSTV-a BiH s utjecajnim kadrovima Bijedićeve stranke.

 

Svoje izuzeće, koje je ranije sud odbio, prvo je zatražila Ružica Jukić.

 

"Moj muž je samo dva puta bio u restoranu gdje je bio Bijedić. Tako da to nema nikakve veze sa predmetom. Ali sam ja tražila svoje izuzeće da ne bi neko pomislio da ima veze", kaže Jukić.

 

Kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić ističe kako je samo njeno priznanje o određenim kontaktima između njenog supruga i optuženog bilo dovoljan razlog za njeno izuzeće.

 

No, to nije bio jedini razlog. Tužilaštvo je u zahtjevu za izuzeće navelo nekoliko konkretnih činjenica i dokaza zbog kojih osnovano sumnja u njenu nepistrasnost. Posebno je akcentiralo međusobnu telefonsku komunikaciju Ružice Jukić, bivše potpredsjednice VSTV-a BiH, s bivšim kantonalnim ministrom unutrašnjih poslova Sulejmanom Brkićem, koji je optužen u drugom predmetu.

 

Ružica Jukić: Sulejmane, kao brata Vas molim, donesite odluku da Ivana prebacite kao pomoćnika u drugo ministarstvo. Vi imate pravo donijeti odluku da se jedan pomoćnik ministra prebaci u drugo ministarstvo u slučaju prekobrojnosti ili ukidanja tog organa. Ja te molim još jednom da zamolite premijera da to brzo uradi.

 

Sulejman Brkić: Ružice, vjerujte mi da sam premijera po ovom pitanju molio više puta. Danas u 10 imamo sastanak i ovu poruku ću dati da premijer pročita i opet ga zamoliti.

 

Jukić smatra da takvi dokazi nemaju nikakve veze sa ovim slučajem: "Dostavilo privatne poruke sa drugim čovjekom koji nema veze sa ovim predmetom. Ta komunikacija je sasvim normalna i nikakve veze nema ni sa jednim predmetom".

 

"Mi smo na ovaj način samo konkretizovali sve još i dodatne radnje, pored onoga što je navela sama Ružica Jukić kao sudija. I smatramo i dalje da postoje opravdani razlozi za njeno izuzeće", precizira Serhatlić.

 

Sve to se, tvrde u Tužilaštvu, može dovesti u vezu i sa komunikacijom koju je bivša potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukića imala sa predsjednicom Kantonalnog suda Tuzla u vezi sa sudskim odgovorom o pitanju zakonitosti smjene policijskog komesara, koje se vezuje za izbor novog u kojem je glavnu protupravnu riječ imao bivši ministar Brkić.

 

"Meni je rekao premijer da se radi o mjeri osiguranja koja se ne radi gdje su zakonski rokovi protekli. On nije apsolutno insistirao. On je ponekad, čini mi se, tražio da vidi šta je s informacijama. Ja sam rekla da će to biti sigurno uredu", navodi Jukić.

 

Sve ovo baca dodatno svjetlo na afere koje u posljednje vrijeme potresaju VSTV BiH. Podsjećamo, Jukić je godinama bila najbliža saradnica Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a BiH, koji su imali dominantan utjecaj na kadroviranja i imenovanja na ključne funkcije u pravosuđu.

 

(Federalna.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI