DEPO PULS/ EVO KAKO STE OCIJENILI NJEN RAD

Sebija Izetbegović nije dobila prolaznu ocjenu, šta su čitaoci odgovorili: Da li je odgovorna za stanje na KCUS-u i poraz SDA?!

Front 30.11.20, 21:46h

Sebija Izetbegović nije dobila prolaznu ocjenu, šta su čitaoci odgovorili: Da li je odgovorna za stanje na KCUS-u i poraz SDA?!
Rezultati novog istraživanja DEPO Pulsa pokazali su da Sebija Izetbegović trenutno ima vrlo loš rejting u javnosti; za jedne je menadžerica koja je uništila KCUS, drugi je smatraju primjerom porodičnog nepoztima u politici ili glavnim krivcem za izborni poraz u SDA. Onih koji misle drugačije vrlo je malo...

 

Sebija Izetbegović je javna i politička ličnost koja posljednjih desetak godina ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Njeno ime se čuje na svakom koraku, izaziva političke i društvene kontroverze na sve strane. Supruga je Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. Dugo je bila skrivena od javnog života, ali se sve promijenilo prije pet-šest godina kada stupa na političku i javnu scenu. Ulazi na liste SDA, kao i u partijska tijela ove stranke.

 

Danas je potpredsjednica Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, ali, po mišljenju mnogih, stvarni je šef ove stranke u glavom bh. gradu. Smatra se da ima veliki utjecaj i na druge političke procese u SDA, ali i šire; izvori tvrde da je veliki broj dužnosnika ove stranke pod njenom kontrolom.

 

Njen politički angažman je pod posebnom pažnjom javnosti nakon velikog poraza SDA na lokalnim izborima u Sarajevu.

 

Već duže vrijeme je direktorica KCUS-a; upravo ovaj segment njenog rada je pod velikom lupom javnosti. Napadaju je kako je rastjerala najkvalitetniji kadar iz ove zdravstevne ustanove; njeni fanovi, pak, tvrde kako je zavela red, finansijski i profesionalni, u najvećoj bolnici u državi. U aktuelnom vremenu pandemije kororavirusa, njen rad je tema žustrih političkih i javnih rasprava.


A evo i rezultata naše ankete:


Kako je radila Sebija Izetbegović – bilo je naše prvo pitanje u anketi i tu je čitateljima i pratiteljima DEPO Portala ponuđeno više opcija za odgovor.


Tako je 38,4 posto onih koji su učestovali u ovoj anketi izabralo odgovor – „menadžerica koja je uništila KCUS“. Time je veliki broj naših čitatelja kao primarni negativni odgovor o njenom radu izabrao onaj koji se tiče njenog učinika u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH. Upravo taj segment njenog rada i izaziva najveće reakcije ovdašnje javnosti.


Za 24,1 posto učesnika u anketi ona je „primjer porodičnog nepotizma u politici“, dok je njih 10,6 posto označilo upravo nju kao „najvećeg krivca za poraz SDA u Sarajevu“.  Jedan manji dio (7 posto), pak, smatra je direktoricom KCUS-a koja loše vodi ovu zdravstvenu ustanovu u vrijeme pandemije koronavirusa.

 

ocjena-za-sebiju


Zbir procenata svih navedenih odgovora čini 80,1 posto, što pokazuje da ogromna većina učesnika u ovoj anekti ima negativan odnos prema radu Sebije Izetbegović.


Znatno manji broj ima pozitivan odnos o njemu radu, pa su tako preostali odgovori skupili sljedeće glasove:


- uspješni menadžer u zdravstvenom sistemu (8,8 posto);


- direktorica koja dobro vodi KCUS u vrijeme korona krize (3,8 posto);


- primjer uspješne žene u politici (1,4 posto);


- nezamjenljivi kadar SDA (0,6 posto).


Opciju „Ostalo“ izabralo je 4,2 posto učesnika i najveći broj ovih pojedinačnih odgovora bio je negativan.


U drugom pitanju tražili smo od učesnika ankete da ocijene ukupni javni rad Sebije Izetbegović na skali od 1 do 5. I tu je vrlo loše prošla kod čitalaca i pratitelja DEPO Portala: jedinicu  je dobila kod 74,8 posto učesnika u anketi, dok je ukupna prosječna ocjena njenog rada bila skromnih - 1,7. 

 

sebija-izetbegovic


Zaključak naše ankete – Sebija Izetbegović nije dobila prolaznu ocjenu za svoj rad kod čitalaca i pratitelja DEPO Portala.

 

Ispitivanje je rađeno na uzorku od 997 čitalaca I/ili pratitelja DEPO Portala, koliko ih je učestvovalo u našoj anketi!


 (DEPO Portal/ak)