VIDEO/ Načelnik Općine Novi Grad o unutarstranačkim previranjima

Semir Efendić: Neophodno je održati vanredni Kongres SDA, cijeloj stranci je potreban reset!

Front 30.11.20, 20:55h

Semir Efendić: Neophodno je održati vanredni Kongres SDA, cijeloj stranci je potreban reset!
Ja sam još na prošlim izborima, 2016. godine govorio da je potrebno da se urade neke promjene, značajne. Mi smo tada imali deset općina manje a sada imamo pet. Dakle, mi smo sa nekih 40 došli na 25 općina, rekao je Efendić

 

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić gostovao je u emisiji “Jutro za sve” koja se emituje na BHRT-u. U razgovoru se osvrnuo na izborni proces, političku situaciju u KS, kao i na dešavanja u Stranci demokratske akcije (SDA).

 

Na pitanje voditeljice, s obzirom na to da je prošlo dvije sedmice od izbora, da li su se slegli utisci te da pojasni izborni proces u BiH, Efendić je odgovorio:

 

- Rezultati su dobro poznati, mislim da nije ostalo nigdje više da se ne zna kakvi su na kraju rezultati. Nekoliko dana nakon izbora trajao je taj proces jedne vrste zabune u medijiima oko rezultata pa ne bi bilo loše to pojasniti. Mislim da je važno prije svega što se pokazalo da naš izborni proces funkcioniše, da građani mogu putem izbora napraviti promjene, to je vrlo važan, da tako kažem, socijalni ventil koji daje priliku građanima da mogu da odluče o sudbini i svojoj a i sudbini onih koji ih vode. Činjenica da je Banja Luka prešla iz ruku vlasti u ruke opozicije pokazuje jednu efikasnost izbornog isistema i demantuje sve one koji kažu da vladajuće stranke kontrolišu izborni sistem, jer da ga kontrolišu ne bi Milorad Dodik dozvolio da Banja Luka pređe u ruke opozicije.

 

Isto kao i stranka SDA?

 

- Pa i u tom slučaj vidimo da ipak taj sistem funkcioniše. Nakon što je OSCE provodio nekoliko izbornih procesa poslije rata uspostavljena je Centralna izborna komisija i to je važna institucija koja potvrđuje mandate svim izabranim zvaničnicima u BiH. Ona pokazuje svoju efikasnost čak i tamo gdje pravosuđe ne dobacuje.

 

Izjavili ste tokom izborne noći da trebaju u SDA da se dese neke promjene i zahtjevali ste veliki kolegij i sastanak. Da li se išta desilo evo dvije sedmice nakon izbora?

 

-  Ja sam još na prošlim izborima, 2016. godine govorio da je potrebno da se urade neke promjene, značajne. Mi smo tada imali deset općina manje a sada imamo pet. Dakle, mi smo sa nekih 40 došli na 25 općina. Sada imamo i ove nemogućnosti održavanja velikih sastanaka, ali je definitivno da će se u narednom periodu morati desiti neke ozbiljne promjene ukoliko SDA želi postići bilo kakve rezultate za dvije godine na općim izborima.

 

Dosta se pričalo da li ostajete u SDA, ili odlazite? Kako komentarišete ovu situaciju sa Denisom Zvizdićem?

 

 - Ovo što vidimo u javnosti je pokazatelj jedne unutrašnje krize koja je vjerovatno dodatno podstaknuta samim izbornim rezultatom. Nakon izbora se nije desila nijedna sjednica nijednog organa. Jedino smo imali press konferenciju nakon izbornog sastanka i možda sastanak Kolegija SDA, a ja mislim da je trebalo. Možda ne dozvoljavaju ove okolnosti ali mislim da se mogu organizovati online sastanci. To što nisu zasjedali organi je vjerovatno uzrokovalo i to da imamo javne istupe pojedinih zvaničnika, imali smo priliku vidjeti potpredsjednika stranke Zvizdića zatim odgovaranje od strane ili kantonalnog odbora ili nekim intervjuima predsjednika Bakira Izetbegovića. To sve pokazuje da će se morati desiti neke korjenite promjene u SDA. Bilo bi neophodno održati Kongres SDA, vjerovatno vanredni, gdje bi se u cijeloj stranci napravio jedan reset, izabrali novi organi jer to bi bilo neophodno kako bi stranka bila spremna za neke naredne cikluse.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI