MIRKO ŠAROVIĆ POTVRDIO

Krađa neviđenih razmjera, ubacili stotine unaprijed pripremljenih glasačkih listića: Isti scenarij kao i na dan izbora!

Front 29.11.20, 15:13h

Krađa neviđenih razmjera, ubacili stotine unaprijed pripremljenih glasačkih listića: Isti scenarij kao i na dan izbora!
- Ovo su sramne stvari koje se po drugi put dešavaju. Nevjerovatna drskost i naočigled naših posmatrača koji sve preduzimaju da se ponovljeni izbori provedu regularno - poručio je Šarović

 

 

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je u Novom Gradu, u mjestu Suhača, danas ponovo došlo do krađe glasova kao i na dan izbora, zbog čega su izbori u tom mjestu prethodno poništeni.


- Međutim, napravljen je isti scenarij podmetanja falsifikovanih glasačkih listića. Na sceni je krađa neviđenih razmjera. Na glasačkom mjestu je ubačeno 200 unaprijed pripremljenih glasačkih listića. Ovo je odgovornost opštinske izborne komisije i nastavak krađa koje su trajale tokom čitavog izbornog procesa - naveo je Šarović.


Pozvao je da se u taj slučaj hitno uključe MUP i Centralna izborna komisija.


- Ovo su sramne stvari koje se po drugi put dešavaju. Nevjerovatna drskost i naočigled naših posmatrača koji sve preduzimaju da se ponovljeni izbori provedu regularno - poručio je Šarović.


Dodao je da će tražiti od CIK-a ponavljanje izbora za cijeli Novi Grad, te da učesnici u nazokonitostima budu procesuirani i isključeni iz daljnjeg izbornog procesa, saopćeno je iz SDS-a.

 

'Pod lupom' - Vrhunac malverzacija na ponovljenim izborima u Novom Gradu (RS)


Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" posmatra današnje ponovljene izbore na jednom biračkom mjestu u Novom Gradu (RS). Riječ je o biračkom mjestu 007B040 (Suhača).


CIK BiH je poništila na tom biračkom mjestu izbore, zbog problema i prekida glasanja na izborni dan, 15. novembra, te utvrđenih nepravilnosti u radu biračkog odbora.


Posmatrač Koalicije "Pod lupom" izvijestio je da je prilikom utvrđivanja broja zaprimljenih listića na tom biračkom mjestu skoro 400 glasačkih listića za obje izborne utrke (načelnik i skupština opštine) bio unaprijed označen. Obaviještena je opštinska izborna komisija, Centralna izborna komisija i nadležna policijska uprava, a o uočenom je načinjen zapisnik.


Iz te koalicije naglašavaju da "zvuči skoro pa nevjerovatno da se na jedinom biračkom mjestu na kojem se odvija ponovljeno glasanje, danas u BiH, i na koje je usmjerena značajna pažnja javnosti, političkih subjekata i posmatrača neko usudio unijeti stotine već označenih glasačkih listića i na taj način planirao krađu glasova".


Koalicija 'Pod lupom' alarmira izbornu administraciju, posebno na lokalnom nivou, da ne smije biti saučesnik izbornih nepravilnosti i pokušavati ih ublažiti ili prikriti.


- Za navedeno krivično djelo neko mora odgovarati, a sankcija mora biti proporcionalna navedenoj nepravilnosti te sudionici i nalogodavci najoštrije kažnjeni - smatraju iz Koalicije.


Koalicija 'Pod lupom' će zahtijevati ponovno brojanje glasova sa svih biračkih mjesta u opštini Novi Grad (RS) zbog ranije uočenih nepravilnosti počinjenih od Opštinske izborne komisije Novi Grad i biračkih odbora na redovnim lokalnim izborima, održanim 15. novembra ove godine.


Biračko mjesto je otvoreno za glasanje oko 08.15 sati, a prema informacijama kojima Koalicija "Pod lupom" raspolaže, nakon utvrđivanja rezultata od biračkog odbora, sav izborni materijal će biti otpremljen direktno u Glavni centar za brojanje u Sarajevu.


Iz Koalicije "Pod lupom" poručuju da će nastaviti posmatrati današnje izbore na tom biračkom mjestu, do okončanja svih procesa i redovno će informisati javnost o svim uočenim nepravilnostima.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI