Sebija Izetbegović odgovara na vruća pitanja

'Nije mene Zvizdić postavio ni na jednu poziciju, ne pristaje ozbiljnom muškarcu sa dignitetom da me tako proziva'

Front 28.11.20, 20:54h

'Nije mene Zvizdić postavio ni na jednu poziciju, ne pristaje ozbiljnom muškarcu sa dignitetom da me tako proziva'
Rezultati postignuti na ovim izborima su nešto bolji od rezultata koji su postignuti 2012, kada je Zvizdić bio predsjednik KO Sarajevo, pa nije nudio ostavku, niti mu je neko naređivao da je podnese

 

Prof. dr. Sebija Izetbegović, potpredsjednica Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) i generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, nakon Lokalnih izbora našla se među onim ljudima u SDA u koje se upiralo prstom da su suodgovorni za izborni rezultat, prvenstveno u Kantonu Sarajevo. Između ostalog, pojedini bivši, ali i sadašnji članovi stranke u medijima su čak isticali da se treba povući iz politike i stranke. 

 

Kakva je zaista njena uloga bila u odlučivanju o SDA-ovim kandidatima, pripremi stranačkih listi i kampanje, hoće li dati ostavku, na šta je pojedinci pozivaju, zašto je uopće aktivna u stranačkom i političkom životu te o drugim temama, poput rada KCUS-a, govorila je u intervjuu za Faktor.

 

 

Profesorice Izetbegović, nakon Lokalnih izbora, jedno od imena kojem se ispostavlja račun za izborni neuspjeh SDA u Kantonu Sarajevo je i Vaše. Pa idemo redom. Prvo, kakva je bila Vaša formalna uloga, u svojstvu potpredsjednice KOSDA u Sarajevu u izboru kandidata za načelnike, u stastavljanju listi, u kampanji uopće?

 

- Nisam imala nikakvu ni praktičnu niti formalnu ulogu u izboru kandidata za načelnike, niti u sastavljanju listi kandidata za vijećnike.

 

Kantonalni odbor je posredstvom predsjednika i potpredsjednice Kantonalnog izbornog štaba samo pružao pomoć općinskim odborima u svim segmentima u kojima su oni iskazali potrebu. Imena kandidata za načelnike, kao i imena kandidata za vijećnike, i njihov redoslijed, isključivo je kreiran u općinskim organizacijama.

 

Zahtjevi pojedinih ljudi iz SDA, a prvenstveno posljednji koji dolazi od Denisa Zvizdića, je da kompletno rukovodstvo KOSDA Sarajevo odstupi sa stranačkih dužnosti. Naročito je istaknuto da to trebate učiniti i Vi. Kako komentirate takve zahtjeve, hoćete li podnijeti ostavku u Kantonalnom odboru? Treba li doći do smjena u KOSDA Sarajevo?

 

- Izborni rezultat u Kantonu Sarajevo, ali i diljem Bosne i Hercegovine, pokazuje da je potrebno ozbiljno analizirati način rada općinskih odbora pri izboru kandidata i formiranju listi.

 

Iznenađena sam načinom na koji je Denis Zvizdić formulirao zahtjev za smjenom odbora SDA, osobito što je u tom zahtjevu prisutan neprimjereni ultimativni ton, mada sam ranije primijetila da je spreman napasti dojučerašnje prijatelje ako procijeni da su poljuljani, kao što je napao Novalića. Rezultati postignuti na ovim izborima su nešto bolji od rezultata koji su postignuti 2012, kada je Zvizdić bio predsjednik KO Sarajevo, pa nije nudio ostavku, niti mu je neko naređivao da je podnese. Oni su na nivou prosjeka koji je ovaj put postignut u kantonima sa bošnjačkom većinom - Tuzlanskom kantonu, Unsko-sanskom, Zeničko-dobrojskom...

 

Ostavku, naravno neću podnijeti na zahtjev Denisa Zvizdića, jer me ni on, niti bilo koji pojedinac, nije postavio na tu, niti na bilo koju drugu poziciju. Odgovorna sam onima koji su glasali za mene, a takvih je bilo mnogo.

 

O smjenama, na bilo kom nivou i dijelu organizacije SDA, će se moći govoriti tek nakon temeljite analize izvještaja koji trebaju biti podneseni od strane svih općinskih i kantonalnih organizacija koje su podbacile.

 

Šta je po Vama uzrok da je SDA u Kantonu Sarajevo "podbacila" na ovim izborima?

 

- Uzroci su vanjski i unutrašnji. Ujedinjavanje svih protiv SDA, medijska podrška tom ujedinjavanju koja nije mogla biti ostvarena bez jake finansijske podrške, prenapuhane afere, nedostatak vitalnosti unutar SDA koja se s vremenom zamorila. Neke unutrašnje slabosti i greške su evidentne i one će morati dobiti odgovor unutar SDA.

 

Denis Zvizdić je, javnost to zna, bio ili još uvijek jeste Vaš prijatelj. Gdje je u stranačko-političkom smislu došlo do razlaza? Da li taj, uvjetno rečeno, sukob tinja još od 2018. godine i izbora kandidata za člana Predsjedništva BiH ili cijela stvar zaista ima veze samo sa nedavnim Lokalnim izborima i kantonalnom organizacijom SDA?

 

- Ovo je pitanje za Denisa Zvizdića, on zna odgovor, a ja mogu samo nagađati. Mislim da je sve krenulo sa kandidaturama 2018. Tada me istinski začudilo njegovo povlačenje iz unutarstranačke utrke za člana Predsjedništva, sa obrazloženjem da neće da konkuriše meni, kao što me sada čudi način na koji me je prozvao u svojim istupima. Ni jedno ni drugo, po meni, ne pristaje ozbiljnom političaru, pa ni muškarcu koji drži do svog digniteta.

 

Ostatak intervjua u kojem Sebija Izetbegović otkriva, između ostalog, zašto se odlučila na politički angažman, da li je upletena u slučaj nabavke respiratora koje je Federalna uprava civilne zaštite kupila preko Srebrene maline i detalje o radu KCUS-a u borbi s pandemijom, možete pročitati na portalu Faktor.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI