UPOZORAVAJUĆI GOVOR TURSKOG PREDSJEDNIKA

Erdogan: Islamofobija se širi brže od korona virusa, vrijeđanje Poslanika Muhammeda nije sloboda govora!

Front 28.11.20, 13:07h

Erdogan: Islamofobija se širi brže od korona virusa, vrijeđanje Poslanika Muhammeda nije sloboda govora!
"Vrijeđanje nečijih svetinja je daleko od slobode. Mišljenje je jedno, a vrijeđanje nešto drugo"

 

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan upozorio je na rastuću islamofobiju na Zapadu i poručio da vrijeđanje drugih ljudi i njihovih vjerovanja nemaju veze sa slobodama, javlja Anadolu Agency (AA).


Erdogan se videopozivom obratio učesnicima 23. godišnjeg kongresa Muslimanske američke zajednice (MAS) i zahvalio organizatorima koji su uspjeli naći načina da se okupe na virtuelnoj platformi kada već uvjeti pandemije COVID-19 ne dozvoljavaju tradicionalna okupljanja.


"Svjesni smo da između srca ne mogu biti granice. Udaljenost je navažna za one čija srca su ujedinjena", kazao je Erdogan.


Erdogan je upozorio na problem rastuće islamofobije na Zapadu i naveo primjer Francuske u kojoj se pod plaštom slobode govora vrijeđa Poslanik Muhammed.


"Vrijeđanje nečijih svetinja je daleko od slobode. Mišljenje je jedno, a vrijeđanje nešto drugo", kazao je Erdogan.


Ističući kako je ideološki fanatizam uzeo maha, Erdogan je kazao da oni koji ignoriraju napade na džamije i ohrabruju vrijeđanje Poslanika, ustvari prikrivaju vlastiti fašizam.


Turski predsjednik Erdogan je dalje kazao da je islamofobija bolest koja se širi brže od koronavirusa.


"Kulturalni rasizam, diskriminacija i netolerancija su dosegli razine da više ne mogu sakriti i u zemljama koje su godinama slovile za kolijevke demokracije", kazao je Erdogan.


Erdogan tvrdi da su islamofobija i ksenofobija postali trend koji rukovodi državnim politikama i otežava svakodnevni život ljudi.


Dodao je da je marginalizacija muslimana na bazi njihovih vjerovanja, jezika, imena i načina odijevanja postala uobičajena praksa u mnogim zemljama.


Turski predsjednik Erdogan i ovom prilikom je kazao da se Turska odlučno suprotstavlja svim oblizima sukoba na etničkim ili vjerskim osnovama i da je uvijek spremna odgovoriti na napade na njene svete vrijednosti.


"Nastojimo voditi umjerenu, poštenu i samouvjerenu politiku koja je primjer cijelom čovječanstvu, a posebno u kontekstu religijskih sloboda. Ne miješamo se u tuđa vjerovanja ili način života i garantiramo slobodu prakticiranja vjere svim našim građanima", kazao je Erdogan.

 

(Anadolija/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI