Novo pooštravanje mjera

U Njemačkoj sve radikalnije mjere: Cijelu zimu 'pod ključem', najavljuje se lockdown do proljeća!

Hronika 28.11.20, 12:05h

U Njemačkoj sve radikalnije mjere: Cijelu zimu 'pod ključem', najavljuje se lockdown do proljeća!
Njemačka je uvela „blagi lockdown“ početkom novembra, u okviru koga su zatvoreni barovi i restorani, ali je dopušten nastavak rada škola i prodavnica

 


 

Njemački parcijalni lockdown mogao bi biti produžen do početka proljeća ukoliko se zaraza ne stavi pod kontrolu, izjavio je ministar ekonomije Peter Altmaier u novinskom intervjuu objavljenim u subotu.


Altmaier je kazao za novine Die Welt da nije moguće dati zeleno svjetlo za ublažavanje mjera dok postoji stopa od više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u velikim dijelovima Njemačke.


- Pred nama su tri do četiri duga zimska mjeseca. Moguće je da će restrikcije ostati na snazi u prvim mjesecima 2021. godine - navode novine njegove riječi.


Kancelarka Angela Merkel jučer se usuglasila sa čelnicima njemačkih 16 saveznih država da produže i pooštre mjere protiv širenja koronavirusa barem do 20. decembra.


Njemačka je uvela „blagi lockdown“ početkom novembra, u okviru koga su zatvoreni barovi i restorani, ali je dopušten nastavak rada škola i prodavnica. Te mjere suzbile su eksponencijalni rast broja zaraženih, ali se stopa zaraze stabilizirala na visokom nivou.


U njemačkoj je zabilježeno 21.695 novopotvrđenih slučajeva zaraze, pokazali su podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koch (RKI) u subotu, povećavajući ukupan broj zaraženih od izbijanja pandemije na 1.028.089, prenosi Reuters.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI