DRUGA STRANA I DALJE ŠUTI

Iranski predsjednik Hassan Rouhani optužio Izrael za ubistvo nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha

Front 28.11.20, 10:59h

Iranski predsjednik Hassan Rouhani optužio Izrael za ubistvo nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha
Smrt Fakhrizadeha mogla bi isprovocirati napetosti između Irana i njegovih neprijatelja u posljednjim sedmicama predsjedništva Donalda Trumpa

 

 


Iranski predsjednik Hassan Rouhani u subotu je optužio Izrael za ubistvo vodećeg nuklearnog naučnika njegove zemlje, za koga Zapad vjeruje da je bio tvorac iranskog tajnog vojnog nuklearnog programa.


Iranske vjerske i vojne vođe zaprijetile su osvetom zbog jučerašnjeg ubistva Mohsena Fakhrizadeha, koje bi dodatno moglo pojačati napetosti u regiji Bliskog istoka i šire.


- Naš narod je mudriji od padanja u zamku cionističkog režima (Izraela). Iran će sigurno odgovoriti na mučeničku smrt našeg naučnika u odgovarajuće vrijeme - izjavio je Rouhani tokom sastanka vlade koji je prenosila državna televizija.   
      

- Još jednom, zle ruke globalne arogancije i cionističkih (izraelskih) plaćenika umrljane su krvlju iranskog sina - navodi Rouhani u izjavi za javnost objavljenoj ranije tokom dana, dodajući da Fakhrizadehova smrt neće usporiti iranske nuklearne aktivnosti.


Izrael je odbio komentirati ubistvo.


Smrt Fakhrizadeha mogla bi isprovocirati napetosti između Irana i njegovih neprijatelja u posljednjim sedmicama predsjedništva Donalda Trumpa. Također bi mogla zakomplicirati sve napore novoizabranog predsjednika Joa Bidena da oživi politiku detanta s Iranom Baracka Obame nakon što preuzme predsjednički položaj u januaru.


Bijela kuća, Pentagon, State Department i CIA odbili su komentirati ubistvo, kao i Bidenov tranzicijski tim.


Najmanje četiri naučnika ubijena su između 2010. i 2012. u, kako ga Teheran naziva, programu eliminacije naučnika u cilju sabotiranja iranskog programa proizvodnje nuklearne energije. Iran je uvijek negirao da razvija nuklearno oružje.


Poluzvanična novinska agencija Tasnim javila je da je, nakon što je eksplozivom nakrcani automobil u blizini Fakhrizadehog vozila eksplodirao oko 14.30 sati po lokalnom vremenu, jedan od ubica počeo ispaljivati rafalnu paljbu po njegovom vozilu.

 

Agencija navodi da je jedan od Fakhrizadehovih tjelohranitelja ranjen i da je Fakhrizadeh prebačen helikopterom u bolnicu u gradu Absardu u oblasti Damavand, sedamdesetak kilometara istočno od Teherana. On je preminuo u bolnici.


Jedan svjedok izjavio je za državnu televiziju da je izbila pucnjava koja je trajala neko vrijeme i da su se Fakhrizadehovi tjelohranitelji sukobili s ubicama, prenosi Reuters.

 

(FENA/ad)

 

 


 

BLIN
KOMENTARI