Otac iranskog tajnog programa atomskog oružja

Ubijen ugledni iranski nuklearni naučnik Mohsen Fakhrizadeh

Hronika 27.11.20, 20:01h

Ubijen ugledni iranski nuklearni naučnik Mohsen Fakhrizadeh
Smatra se da je Fakhrizadeh predvodio ono što UN-ova agencija za nuklearni nadzor i američke obavještajne agencije vjeruju da je koordinirani program nuklearnog oružja u Iranu, koji je bio blokiran u 2003.

 

Iranski nuklearni naučnik za kojeg je Zapad dugo sumnjao da je pokretačka snaga iranskog tajnog programa atomskog oružja ubijen je u blizini Teherana u petak, javili su iranski državni mediji.

 

Mohsen Fakhrizadeh podlegao je ranama u bolnici nakon što su naoružani napadači otvorili vatru na njegov automobil, prenose iranski mediji.

 

Fakhrizadeha su dugo vremena opisivali zapadni i izraelski zvaničnici i iranski građani u egzilu  koji se protive vladi u Teheranu, kao čelnika tajnog programa stvaranja atomske bombe zaustavljenog u 2003. Iran već dugo vremena negira da pokušava proizvesti nuklearno oružje pod krinkom stvaranja nuklearne energije.

 

- Nažalost, medicinski tim nije uspio u reanimaciji (Fakhrizadeha), i prije nekoliko minuta, taj naučnik i menadžer postao je mučenik nakon višegodišnjih napora i borbe - navodi se u bolničkom saopćenju koje su prenijeli državni mediji.

 

Poluzvanična novinska agencija Tasnim javila je ranije da su "teroristi raznijeli drugi automobil" prije nego što su otvorili vatru na Fakhrizadeha i njegove tjelohranitelje u zasjedi u blizini iranske prijestonice.

 

Smatra se da je Fakhrizadeh predvodio ono što UN-ova agencija za nuklearni nadzor i američke obavještajne agencije vjeruju da je koordinirani program nuklearnog oružja u Iranu, koji je bio blokiran u 2003.

 

On je imao rijetku priliku da bude jedini iranski naučnik izabran u "završnoj procijeni" Međunarodne agencije za atomsku energiju  iz 2015. da odgovori na pitanja o iranskom nuklearnom programu i da li je imao za cilj stvoriti atomsku bombu, prenosi Reuters.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI