Govor na skupu ih skupo koštao

CIK kaznio SDA i Prevljaka sa ukupno 7.000 KM zbog prijetnji Peđi Kojoviću

Front 27.11.20, 18:22h

CIK kaznio SDA i Prevljaka sa ukupno 7.000 KM zbog prijetnji Peđi Kojoviću
S novčananom kaznom od 3.000 KM sankcionisana je i stranka A-SDA te njihov kandidata sa 4.000 KM zbog prijetnje i nasilničkog ponašanja kandidata prema glavnoj i odgovornoj urednici RTV Visoko tokom debate

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je odluku danas da kazni SDA sa 3.000 KM i Fikreta Prevljaka, kandidata za načelnika Općine Ilidža sa 4.000 KM, zbog korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, prenosi N1.

 

CIK BiH je donio ovu odluku zbog Prevljakovog govora tokom predizbornog skupa na za koju iz Naše stranke navode da je upućena predsjedniku te stranke Peđi Kojoviću i u prijavi su naveli da predstavlja prijetnju po život Predraga Kojovića. Za ovaj prijedlog pet članova CIK-a je bilo "za", dok su Suad Aranutović i Ahmet Šantić glasali "protiv".

 

S novčananom kaznom od 3.000 KM sankcionisana je i stranka A-SDA te njihov kandidata sa 4.000 KM zbog prijetnje i nasilničkog ponašanja kandidata prema glavnoj i odgovornoj urednici RTV Visoko tokom debate.

 

Danas je, po prijavi SDA stranke, kažnjena i stranka Narod i pravda čiji je kandidat E.P.  na Facebook profilu objavio skenirani obrazac podnesenog prigovora uz tekst u kojem spominje SDA u negativnom kontekstu u vrijeme predizbone šutnje. NiP-u je izrečena kazna u iznosu od 3.000 KM. Prvobitno je bila predložena kazna u iznosu od 2.000 KM, ali pošto ovoj NiP-u nije prvo kršenje zakona, na prijedlog Vanje Bjelice-Prutine kazna je povećana na 3.000 KM.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI