Tužna vijest

Zauvijek je otišla legenda hrvatskog glumišta: U 88. godini umro Špiro Guberina

Hronika 27.11.20, 12:05h

Zauvijek je otišla legenda hrvatskog glumišta: U 88. godini umro Špiro Guberina
Nakon što je srednju školu završio u Dubrovniku, Špiro odlazi u Zagreb i upisuje građevinu. Potom je zamijenio fakultet, orijentiravši se na matematiku da bi se u konačnici odlučio za treću sreću

 

 

Nakon Mustafe Nadarevića preminuo je još jedan glumački velikan. U 88. godini života u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj preminuo je glumac Špiro Guberina.

 

Legendarni hrvatski glumac još je 2018. otkrio da se bori sa zdravstvenim problemima.

 

- Nije dobro, kume, moj. Izdale su me noge. Ne mogu se više dobro kretati. Dapače, katkad nisam sposoban ni korak učiniti - izjavio je Guberina pomalo turobnim glasom za Šibenski.hr u oktobru prije dvije godine.

 

Špiro Guberina rođen u Šibeniku, 1. marta 1933. godine. Guberina je pohađao i glazbenu školu, svirao violončelo, a prve korake prema glumi napravio je u šibenskoj amaterskoj družini.

 

Nakon što je srednju školu završio u Dubrovniku, Špiro odlazi u Zagreb i upisuje građevinu. Potom je zamijenio fakultet, orijentiravši se na matematiku da bi se u konačnici odlučio za treću sreću.

 

Godine 1970. diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio u stalnom angažmanu u HNK-u od 1958. do umirovljenja 1999. Nastupao i u drugim zagrebačkim kazalištima, na Dubrovačkome ljetnom festivalu i Splitskom ljetu.  U bogatoj umjetničkoj karijeri odigrao je preko 200 različitih kazališnih, filmskih i televizijskih uloga.

 

Kao karakterni komičar izniman je uspjeh ostvario u predstavama 'Dundo Maroje', 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja', 'Nihilist iz Vele Mlake' i drugima.

 

Nastupao je na radiju i u televizijskim dramama i serijama, a široku popularnost donijela mu je uloga Strikana u 'Velom mistu' te Divca u 'Prosjacima i sinovima'. Glumio je u TV serijama 'U registraturi', 'Jelenko', 'Putovanje u Vučjak', 'Naša mala klinika', 'Stipe u gostima', 'Loza', 'Larin izbor' te filmovima 'Osim povjerenik', 'Šegrt Hlapić', 'Transatlantik', 'Krhotine', 'Posljednji Stipančiči', 'Tajna starog tavana', 'Servantes iz Malog Mista' i mnogim drugima.

 

Što se tiče Špirinog privatnog života, imao je veliku ljubav, suprugu Ingrid s kojom je dobio sina Borisa. Oženio se u 36. godini te je nekoliko puta u intervjuima istaknuo kako mu je žao što se oženio tako kasno, ali nikad što se oženio. Također, istaknuo je i kako bi volio da je imao više djece, barem još kćer, jer mu je kao Dalmatincu obitelj bila jako važna.

 

Ingrid je preminula prije 25 godina, a Špiro nakon toga nije pronašao novu životnu partnericu.

 

U intervjuu za Šibenski.hr prije dvije godine ispričao je kako je uloge u serijama koje su ga proslavile dobio slučajno.

 

- Sve su se te uloge dogodile stjecajem okolnosti. Ni za „Velo misto“, ni za „Bužu“ nisam bio prvi redateljski izbor. Bio sam, nogometnim rječnikom rečeno, prva pričuva na klupi. Redatelj se već bio odlučio za pomalo zaboravljenog Vladu Gaćinu prije snimanja „Velog mista“. Zašto se predomislio u zadnji tren, nisam ni ja shvatio. Glavnu ulogu u „Buži“ je, pak, trebao imati Boris Dvornik. No, posvađali su se on i Smoje, pa sam opet ja profitirao. Boris i Miljenko su se stalno međusobno, kako mi Šibenčani kažemo, štucigavali, a spomenuti sukob je podgrijala i dobra kapljica.

 

Ispričao je tada i zašto je uvijek kasnio na kazališne probe.

 

- Prema pravilima se dolazi sat vremena prije predstave. Meni se znalo dogoditi da se, kad dođem tako rano, zapričam i zaboravim na početak predstave! Zato sam volio dolaziti u zadnji tren. A imao sam i preventivu, jer mi je sat uvijek bio naštiman deset minuta naprijed!

 

Objasnio je tada zašto ga nije toga ljeta bilo u rodnom Šibeniku i na Jadriji.

 

- A kako ću, kume moj, kad su me ka' Isusa na križu izdale moje stare noge!? Radovao bih se da još jednom mogu na Jadriji proćakulati s mojim starim prijateljima, barem malo skvasiti noge u plićaku. Čuti našu šibensku pismu i poneku pizdariju, o kojima mi najčešće pričamo, kad se nađemo uz kavicu ili čašicu bevande!

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI