Skoro godinu dana nakon krivične prijave

Nema istrage protiv Izetbegović i ljekara: Prema tumačenju Tužilaštva KS zabrana liječenja za Nadin bila je 'hipotetička'!

Hronika 27.11.20, 09:10h

Nema istrage protiv Izetbegović i ljekara: Prema tumačenju Tužilaštva KS zabrana liječenja za Nadin bila je 'hipotetička'!
Tužiteljica smatra da ljekari KCUS-a nisu počinili krivično djelo jer maloljetna Nadin Smajlović nije izmještena u inostranstvo već je Pravilnik o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih lica na liječenje u inostranstvo pravno nedorečen, na šta ne mogu utjecati ljekari i zdravstveno osoblje

 

Nakon skoro godinu dana od krivične prijave koju je Tužilaštvu KS podnijela Amina Smajlović, majka maloljetne djevojčice Nadin Smajlović zbog nepružanja medicinske pomoći i neovlaštenog otkrivanja profesionalne tajne od strane KCUS-a, stigao je i odgovor ove institucije da neće provoditi istragu, saznaje Novinska agencija Patria.

 

Tužiteljica Sanela Škaljić koja je donijela Naredbu o neprovođenju istrage protiv Ede Hasanbegovića, direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, Danke Pokrajac, Zije Begića, Snježane Hasanbegović, Melike Melunović, Ferihe Ćatibušić-Hadžagić, Ismete Kalkan, Verice Mišanović, Melihe Salkić, Sajre Užičanin smatra da prijavljeno djelo nije krivično djelo.

 

Tužiteljica smatra da ljekari KCUS-a nisu počinili krivično djelo jer maloljetna Nadin Smajlović nije izmještena u inostranstvo već je Pravilnik o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih lica na liječenje u inostranstvo pravno nedorečen, na šta ne mogu utjecati ljekari i zdravstveno osoblje.

 

Kada je riječ o javnom istupu gdje je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kazala da niko neće liječiti to dijete tužiteljica smatra da je riječ o “hipotetičkoj izjavi” te da nema elemenata krivičnog djela nepružanje medicinske pomoći.

 

Ni u otvorenom pismu kojim se KCUS oglasio 18. novembra 2019. godine u kojem otkrivaju dijagnoze i identitet djevojčice, a koje su objavili i na zvaničnoj stranici KCUS-a i poslali medijima, za tužiteljicu nema elemente krivičnog djela.

 

Tužiteljica smatra kako je već 12. novembra otac djevojčice u medijskim istupima iznio činjenice koje se spominju i u otvorenom pismu KCUS-a te da nije riječ o nepoznatim činjenicama.

 

“Otvorenim pismo ljekara došlo je do povrede ličnih podataka djeteta, te se navedeni dokument nije mogao niti trebao naći u ovakvom obliku i sadržaju na zvaničnoj stranici te ustanove iz kojih razloga je i naloženo njegovo uklanjanje (Agencija za zaštitu ličnih podataka), međutim imajući u vidu ranije obrazloženo nisu se stekla bitna obilježja krivičnog djela otkrivanje profesionalne tajne”.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI