Ne žele učestvovati u donošenju suludih odluka

Klub SNSD-a protiv Dodika: 'Grupa poslanika odbila poslušnost, probudila im se savjest'

Front 27.11.20, 07:49h

Klub SNSD-a protiv Dodika: 'Grupa poslanika odbila poslušnost, probudila im se savjest'
Predsjednik Saveza opština i gradova RS-a Ljubiša Ćosić izjavio je da su izmjene Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi neophodne, ali iduće godine

 

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Republike Srpske nije razmatran Prijedlog izmjena Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi kojim je najavljeno razvlašćivanje načelnika i gradonačelnika nakon što je SNSD na lokalnim izborima izgubio dva najveća grada u ovom entitetu - Banju Luku i Bijeljinu.

 

Izgovori

 

​Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da na sjednici Vlade RS-a nikada nisu razmatrane izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi. Žunić kaže da priča o izmjeni ovog zakona traje već dugo, odnosno da klubovi poslanika imaju određene ideje kako bi to pitanje trebalo da bude riješeno.

 

- Svjesni smo da postoje problemi u funkcionisanju lokalnih samouprava, naročito kada je u pitanju odnos načelnika, gradonačelnika i skupštine. Siguran sam da će se u narednom periodu razmišljati o izmjenama pomenutog zakona, ali po svim procedurama koje treba da budu ispoštovane. Sve informacije koje su se pojavile su jedno političko spinovanje, situacija u kojoj vjerovatno ljudi iz PDP-a i SDS-a koji nisu spremni dobro i kvalitetno da rade posao nalaze izgovor, smatra Žunić.

 

Predsjednik Saveza opština i gradova RS-a Ljubiša Ćosić, ujedno i novi gradonačelnik Istočnog Sarajeva (SNSD), izjavio je da su izmjene Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi neophodne, ali da će se tome pristupiti polovinom naredne godine kada bude formiran i novi saziv Saveza. Ćosić je pojasnio da u Savezu već dvije godine postoji stav da je potrebno ići u izmjene i dopune Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi Republike Srpske, ali da bi sada, imajući u vidu da su izbori tek završeni, bilo kakve izmjene i dopune Zakona dovele do kolizije.

 

- Možda bi bile usporene i određene vrste preuzimanja dužnosti i redanja odnosa između skupštine i načelnika, odnosno gradonačelnika, pa ćemo ovu započetu aktivnost nastaviti polovinom iduće godine, u momentu kada i novo rukovodstvo Saveza bude formirano, rekao je Ćosić.

 

Poslanik SDS-a u NSRS-u Nebojša Vukanović smatra da je nekoliko poslanika SNSD-a prvi put smoglo snage i hrabrosti da se otvoreno suprotstavi potezima partijskog šefa Milorada Dodika. On ističe da mnogi poslanici u Klubu SNSD-a neće podržati i glasati za promjene Zakona o lokalnoj samoupravi koji Vlada po Dodikovom naređenju treba da predloži Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 

- Poznata su mi imena tri poslanika SNSD-a kojima se probudila savjest i koji ne žele da glasaju za izmjene Zakona, ali zbog njih ne želim da objavljujem njihova imena. Grupa poslanika odbila je poslušnost, jer ne želi da dalje učestvuje u donošenju suludih poteza i odluka, a ukoliko nasilu ponovo pokuša po hitnoj proceduri da progura Zakon o lokalnoj samoupravi, Dodik rizikuje da nakon DNS-a i socijalista podijeli i sopstveni klub, istakao je Vukanović.

 

Totalitarni režimi

 

Organizacije civilnog društva iz Banje Luke, okupljene u inicijativu Reakcija, najoštrije osuđuju najavu Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, da će se mijenjati Zakon o lokalnoj samoupravi u Republici Srpskoj.


- Najava dolazi nakon što je predsjednik SNSD-a izrazio nezadovoljstvo izbornim rezultatima u vezi s izborom gradonačelnika u Banjoj Luci. Reakcija smatra da su prijetnje predsjednika SNSD-a uskraćivanjem ekonomske podrške lokalnim zajednicama u kojima vlast nije osigurala njegova stranka apsolutno neprihvatljiv način političke komunikacije koji je uz to svojstven totalitarnim režimima, kažu u Reakciji.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI