DIEGO MARADONA, LEGENDARNI 'MALI ZELENI'

'Izgubio sam nevinost sa 13, za to vrijeme dama je - čitala novine': Život genija punog strasti za najdivnijom igrom na svijetu...

Nedjeljni magazin 25.11.20, 20:57h

'Izgubio sam nevinost sa 13, za to vrijeme dama je - čitala novine': Život genija punog strasti za najdivnijom igrom na svijetu...
Bože, hvala ti na nogometu, hvala ti na Maradoni i hvala ti na ovim suzama radosnicama, urlao je 1986. Victor Hugo Morales dok je Maradona na travnjaku plesao svoj neponovljivi nogometni tango

 

 


Od 1960. godine svaki 30. listopada jedan je od najvećih dana u povijesti nogometa. Jer danas 60. rođendan slavi 'Mali zeleni': Diego Armando Maradona.


Svjetski prvak, nogometni 'vanzemaljac' i jedan od samo trojice (on, Messi i Pele) koji zaista, ako ćemo razgovarati ozbiljno, može biti - najbolji svih vremena.


Maradona je dijete periferije Buenos Airesa. Dijete ulice koje je u statusu božanstva u Napulju i svojoj Argentini začuđujuća popularnost odvela u pakao droge, noći provedenih s mafijašima i prostitutkama.


Taj je i na Svjetskom prvenstvu, ako je ikako mogao, varao kao da igra na haklu prije nedjeljnog ručka s ekipom iz kvarta. Ali dok je igrao... To nije bio nogomet. To je bio tango s loptom.


Genij pun strasti za najdivnijom igrom na svijetu. Jednakim žarom u finalu Mundijala i na prijateljskoj u nekom talijanskom selu, na terenu u kojem se do koljena stajalo u blatu, piše 24sata.hr.

 

diego-maradona


Dotaknuo je dušu navijača


Nikada nitko nije bio toliko obožavan. Nikada nitko nije toliko dotaknuo dušu prosječnog navijača. Nikada nitko nije dobio: svoju crkvu. Mjesto u kojem se religiozno slavi - Diega Maradonu.


Danas, dakle, slavi 60. rođendan. Danas je starac čiji organizam ima najmanje 80 godina. Svjećice na torti gasi u izolaciji jer jedan od njegovih tjelohranitelja ima koronu.


Argentina je zemlja s više od milijun slučajeva zaraze i 30.000 žrtava pandemije, a Maradona je živio tako da ga danas i malo jači propuh može spremiti dva metra pod zemlju.

 

Diego Maradona


Nogomet pretvorio u umjetnost


Nikad nitko kao on, 1986., nije cijelo jedno Svjetsko prvenstvo pretvorio u vlastitu zabavu. Igra se Mundijal, sve najbolje na planeti na jednom je mjestu, a izgleda kao da jedan senior, profesionalac igra protiv juniorskih momčadi.


Malen i zdepast, a - druga dimenzija. Tukli su ga i lomili, a on je - od nogometa napravio umjetnost. Ljudi su na utakmice dolazili dva sata ranije da bi gledali što radi s loptom - na atletskoj stazi kao dodavač lopti. Osnovnoškolac, 15-godišnjak.


- Imao sam 13 godina kad sam izgubio nevinost. Bilo je to u jednom podrumu sa jednom starijom damom. Poza: ja gore, a dama... Čita novine. Toliko joj je bilo dobro sa mnom - rekao je jednom valjajući se od smijeha.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI