Institut za genetiku u Londonu

Britanska studija: Naučnici objavili novo važno otkriće o mutacijama koronavirusa

Hronika 25.11.20, 17:33h

Britanska studija: Naučnici objavili novo važno otkriće o mutacijama koronavirusa
Otprije je poznato da virusi čitavo vrijeme mutiraju, a neki se, poput virusa gripe, mijenjaju i češće od drugih

 

Koronavirus koji rezultira razvojem covida-19 neprestano mutira šireći se svijetom, no čini se da mu nijedna od trenutno uočenih mutacija ne omogućava još brže širenje, objavili su u srijedu naučnici s Instituta za genetiku Univerzitetskog fakulteta u Londonu (UCL), javlja Hina a prenose mediji.

 

U studiji koja je koristila globalne podatke o genomima virusa u 46.723 osobe oboljele od covida-19 iz 99 zemalja, naučnici su otkrili više od 12.700 mutacija virusa SARS-CoV-2.

 

"Nasreću, otkrili smo da nijedna od ovih mutacija ne utječe na još brže širenje covida-19", rekla je Lucy van Dorp, profesorica s londonskog Instituta i jedna od glavnih istraživačica u studiji.

 

Dodala je da "ipak moramo biti jako oprezni i nastaviti s praćenjem tih novih mutacija, osobito u trenutku kada se postupno uvode vakcine."

 

Otprije je poznato da virusi čitavo vrijeme mutiraju, a neki se, poput virusa gripe, mijenjaju i češće od drugih.

 

No dobro je to što je većina mutacija neutralna. Treba istaknuti da neke među njima mogu biti korisne, a druge štetne za virus, a posebno je važno voditi računa o tomu da ih neka cjepiva mogu učiniti manje učinkovitima, piše Reuters.

 

 

No kad se virusi mijenjaju u ovom smjeru, vakcine se moraju redovno prilagođavati kako bi se zajamčilo da će ih uspjeti efikasno uništiti.

 

Prva cjepiva koja su pokazala djelotvornost protiv bolesti što je izaziva SARS-CoV-2 trebala bi uskoro dobiti regulatorna odobrenja te bi se s vakcinisanjem moglo početi i prije kraja godine.

 

Francois Balloux, profesor na londonskom University Collegeu, koji je također radio na studiji, rekao je da njeni rezultati zasad ne predstavljaju prijetnju efikasnosti vakcine protiv covida-19, no upozorio je da bi njegovo skoro uvođenje moglo izvršiti nov selektivan pritisak na mutaciju virusa, koji bi mogao pokušati 'zaobići' reakciju čovjekova imunološkog sistema.

 

"Vijesti o vakcinama izgledaju sjajno", rekao je. "Virus će u budućnosti možda pribjeći mutacijama, nastojeći izbjeći djelovanje vakcine, ali sigurni smo da ćemo ih odmah uspjeti uočiti, što će nam omogućiti 'nadogradnju' vakcina na vrijeme bude li ona potrebna."

 

Rezultati istraživanja mutacija, o kojima su preliminarna nerecenzirana otkrića objavljena još u maju, u cijelosti su, nakon što su prošla recenzije brojnih stručnjaka, objavljena u srijedu u časopisu Nature Communications.

 

Članovi istraživačkog tima s britanskog UCL-a, Univerziteta Oxford, s francuskog Univerziteta Réunion i Centra za međunarodnu suradnju u agronomskom istraživanju (CIRAD) analizirali su genome virusa 46.723 ljudi s covidom-19 iz 99 zemalja, koje su prikupili do kraja jula 2020.

 

Među više od 12.706 identificiranih mutacija, čini se da se njih oko 398 pojavilo više puta i neovisno jedan o drugome, kažu naučnici koji su se fokusirali na proučavanje 185 mutacija za koje su ustvrdili da su se pojavile neovisno najmanje triput za vrijeme pandemije.

 

Nisu otkrili dokaze o tomu da bilo koja uobičajena mutacija povećava mogućnost prijenosa virusa. Rekli su da su najčešće mutacije za virus bile neutralne.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI