dobro je znati

Istraživanje pokazalo: Dvije navike bitno povećavaju rizik od zaraze koronom, pazite šta radite!

Lifestyle 25.11.20, 11:36h

Istraživanje pokazalo: Dvije navike bitno povećavaju rizik od zaraze koronom, pazite šta radite!
Smatraju da psi možda negdje pokupe virus i zatim ga šire i prenose tako što dodiruju kontaminirane javne površine, a potom dodiruju i ližu svoje vlasnike i površine u domovima u kojima žive

 

Španjolski znanstvenici pozabavili su se ispitivanjem kako različita ponašanja i navike utječu na vjerojatnost zaraze koronavirusom i došli do zanimljivog otkrića: dostava namirnica i robe iz supermarketa, kao i izvođenje četveronožnog ljubimca u šetnju, najviše povećavaju rizik obolijevanja od covida-19 - prenosi Zivim.hr.

 

Higijena nakon šetnje


Smatraju da psi možda negdje pokupe virus i zatim ga šire i prenose tako što dodiruju kontaminirane javne površine, a potom dodiruju i ližu svoje vlasnike i površine u domovima u kojima žive. Životinje same ne obolijevaju, ali s obzirom na to da mogu vlasniku i članovima obitelji prenijeti virus i izazvati bolest, autori istraživanja upozoravaju vlasnike pasa na povećanu higijenu tijekom i nakon izvođenja životinja u šetnju.


Online naručivanje


Osim toga, istraživanje koje su zajednički proveli Sveučilište u Granadi i Andaluzijska škola javnog zdravlja pokazalo je da online naručivanje robe iz supermarketa s dostavom do kućnog praga povećava rizik za zarazu za nevjerojatnih 94 posto te da je zapravo opasnije nego da odete sami u trgovinu.
 

Prostorije tvrtke


Za usporedbu, isto je istraživanje pokazalo da povratak na posao u prostore tvrtke povećava rizik zaraze za 76 posto, dok pozitivan nalaz na covid-19 nekog od ukućana povećava rizik za 60 posto.

 

(DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI