Prvog dana kampanje objavio da je zaražen

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Mostara pozitivan na Covid-9: 'Rano su se javile promjene na plućima'

Front 24.11.20, 13:55h

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Mostara pozitivan na Covid-9: 'Rano su se javile promjene na plućima'
Na pitanje kakav je osjećaj kada doznate da ste zaraženi, Kordić kaže kako sama činjenica da vam jave da ste covid pozitivan, njemu, a vjerovatno kao i svima drugima izazvala je jedan vid nelagode, pa skoro i straha

 

Mnogo puta smo u nogometnim utakmicama gledali kako se na početku susreta ozlijedi igrač iz prve postave. Mijenja se taktika, prave novi planovi, ali i zamjeni igrač koji je ozlijeđen. S ovom situacijom može se porediti početak predizborne kampanje HDZ-a BIH u Mostaru, piše Pogled.ba. Naime, Mario Kordić, jedan od glavnih kandidata za gradonačelnika Mostara, prvi dan kampanje je objavio kako je pozitivan na koronavirus.

 

Za razliku od nogometa, umjesto Kordića ne može ići zamjena nego se stanje mora sanirati, a on krenuti dalje prema cilju i 20. decembru kada će u Mostaru konačno biti održani izbori.

 

"Da. Nažalost sam na samom početku kampanje saznao da sam covid pozitivan, inače moj plan je bio da pokušam ostati negativan do pojave cjepiva", govori uz smijeh na početku razgovora Kordić za Pogled.ba.

 

Dodaje kako je broj oboljelih u Mostaru izrazito visok, tako da je velika mogućnost infekcije.

 

"Stoga bih i ovim putem zamolio naše sugrađane da maksimalno ostanu odgovorni. Što se tiče planova u kampanji sigurno da su malo opterećeni mojom trenutnom situacijom, ali ako će sva šteta ostati na tome, potpisujem. Zdravlje svih nas je ipak najvažnije", ističe Kordić.

 

Na pitanje kakav je osjećaj kada doznate da ste zaraženi, Kordić kaže kako sama činjenica da vam jave da ste covid pozitivan, njemu, a vjerovatno kao i svima drugima izazvala je jedan vid nelagode, pa skoro i straha.

 

"Srećom simptomi su zasada blagi do srednje teški i poprilično u početku slični gripi. Za razliku od gripe vrlo rano su se javili respiratorni simptomi i promjene na plućima. Danas mi je šesti dan bolesti, osjećam se prilično dobro i nadam se skorom ozdravljenju i povratku na posao. Od trećeg mjeseca ove godine intenzivno se bavim suzbijanjem epidemije i liječenjem pacijenata u našem gradu. Moje osobno iskustvo s ovom bolešću će mi sigurno pomoći da još bolje razumijem kroz što pacijenti prolaze", govori Kordić dok odgovara na pitanje osjeti li razliku zaraze koronavirusom u odnosu na običnu gripu.

 

Kordićeva zaraza nije jedini razlog zbog kojeg će se ova kampanja razlikovati od svih prethodnih. Epidemiološka situacija ne dopušta organizaciju većih predizbornih skupova, a Kordić ističe kako njih gotovo sigurno neće biti jer niko ne očekuje velika pobošljanja i suzbijanje zaraze u tako kratkom vremenu.

 

-Što se tiče predizbornih skupova oni u ovom trenutku, a vjerojatno i do kraja kampanje neće moći biti organizirani. Naime, kao i sve aktivnosti pa tako i predizborne aktivnosti moraju se podčiniti epidemiološkoj situaciji i organizirati na način da se poštuju epidemiološke mjere - zaključuje Kordić u kratkom razgovoru za Pogled.ba.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI