Finalizirali programsko djelovanje

Četvorka počinje razgovore o sastavu nove Vlade KS: Ko će biti novi ministri?

Front 24.11.20, 09:40h

Četvorka počinje razgovore o sastavu nove Vlade KS: Ko će biti novi ministri?
Nije isključeno da se skupštinskoj većini pridruže još neki od zastupnika koji su već najavili podršku imenovanju nove Vlade KS

 

Stranke Četvorke (Narod i pravda, SDP BiH, Naša stranka i NBL) nakon finaliziranja programskog djelovanja buduće Vlade KS počinju razgovore i dogovore o imenima za mandatara i novih ministara, piše Patria.

 

Iako se proteklih dana govorilo o nekim starim imenima, ali i nekim novim koja nisu bila dio stare Vlade KS (Šestorka) jedina zvanična informacija je da još uvijek nema zvaničnog dogovora oko mandatara. Narod i pravda kao stranka koja ima sedam zastupnika u Skupštini KS najvjerovatnije će ponuditi jedno ime za mandatara ili mandatarku, a to bi trebala učiniti i Naša stranka.

 

Kada je riječ o resorima odnosno ministarstvima Četvorka bi trebala razgovarati i o reorganizaciji pojedinih ministarstava. Pa bi se tako Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih trebalo razdvojiti pa bi oblast viskog obrazovanja bila u zasebnom ministarstvu.

 

Četvorka koja uz samostalne zastupnike Damira Nikšića, Damira Marjanovića, Aljošu Čamparu i Admelu Hodžić ima devetnaest ruku, dogovor oko budućeg sastava Vlade KS trebala bi postići jednoglasno. Krajnji rok za dogovor je prva polovina decembra kada bi već mogla biti zakazana i sjednica Skupštine KS kako bi se imenovala nova Vlada.

 

Prije toga potrebno je u ponedjeljak održati sjednicu Skupštine KS na kojoj će biti prihvaćene ostavke premijera Marija Nenadića i predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika te izabrati novog člana skupštinskog rukovodstva iz reda Bošnjaka i izabrati predsjedavajućeg. 

 

Nije isključeno da se skupštinskoj većini pridruže još neki od zastupnika koji su već najavili podršku imenovanju nove Vlade KS. 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI