Jurica Pavičić/ Velikan filmske glume

Pavičić o Nadareviću: Sa scene je otišao jedan od posljednjih hrvatskih i bh. glumačkih klasika

Kultura 22.11.20, 18:07h

Pavičić o Nadareviću: Sa scene je otišao jedan od posljednjih hrvatskih i bh. glumačkih klasika
Otišao je čovjek koji je tijekom pola stoljeća karijere odigrao desetke antologijskih glumačkih uloga

 

Piše: Jurica Pavičić, Jutarnji list

 

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je u nedjelju u 77. godini života preminuo Mustafa Nadarević.

 

Iz života i sa scena otišao je vjerojatno najveći živući hrvatski i bosansko-hercegovački glumac. Otišao je čovjek koji je tijekom pola stoljeća karijere odigrao desetke antologijskih glumačkih uloga. Odglumio ih je u kazalištu, na filmu i na TV, glumeći u teatarskih klasicima, ali i u sit-comima, u akcijskim žanrovskim filmovima, ali i u filmovima koji su osvajali Zlatnu palmu i Oscara. S Nadarevićem, sa scene je otišao jedan od posljednjih hrvatskih glumačkih klasika koji su slavu stekli još u jugoslavenskoj eri.

 

Nadarević je rođen 1943. u Banjoj Luci, u skromnoj obitelji. Djetinjstvo je proveo u stalnim selidbama: odrastao je u Bosanskom Novom, gimnaziju završio u Rijeci. Početkom 60-ih upisuje studij glume u Zagrebu, gdje će se skrasiti i provesti ostatak života. Najveći dio karijere glumit će u zagrebačkim ansamblima: do 1968.  u Kazalištu mladih, a od '68 pa do 2018. – punih 50 godina- u HNK.

 

U prvom periodu karijere, ponajprije je vezan za kazalište, manje za film. Prvu filmsku ulogu odigrat će 1968. u filmu „Gravitacija“ Branka Ivande. Glumi- međutim-  puno na TV, a te će ga uloge učiniti poznatim. Među ostalim, glumi u „Prosjacima i sinovima“, „Tajni Nikole Tesle“ i „Nepokorenom gradu“. Od tih ranih TV uloga nesumnjivo će najzapaženija biti ona u „Velom mistu“, (1980-81) kronici splitskog 20. stoljeća po scenariju Miljenka Smoje. Nadarević u seriji glumi inženjera Duju, utemeljitelja nogometnog kluba „Hajduk“, lik nadahnut povijesnom osobom arhitekta Fabijana Kaliterne. Nadarević je inženjeru- fanatiku kožnog mijeha udahnuo zanimljivu i slojevitu osobnost, a k tomu je- na iznenađenje Splićana- nepogrešivo svladao starosplitsku dikciju.

 

Ostatak teksta pronađite ovdje

 

(DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI