SJEĆANJA PRIJE 25 GODINA

Ona je jedina plakala kada se potpisivao Dejtonski mirovni sporazum: 'Konačno da dokusure moju zemlju...'

Mediji 21.11.20, 20:03h

Ona je jedina plakala kada se potpisivao Dejtonski mirovni sporazum: 'Konačno da dokusure moju zemlju...'
'Većina se još tada složila da je dejtonska 'košulja', ako ne ludačka, a ono loše skrojena, bolje rečeno sklepana'

 

 


Tog 21. novembra 1995. godine tada mlada bh. novinarka Envera Selimović jedina je plakala. Bila je jedna od rijetkih sa ovih prostora koja je uživo pratila potpisivanje historijskog sporazuma.  


Prisjetila se toga danas, kao i drugih detalja iz Daytona prije tačno 25 godina, što je objavila na svom Facebook profilu: 


- Nakon skoro mjesec dana nespavanja, u završnici, u Daytonu sam vjerujem bila jedina koja je plakala kada je potpisan Sporazum. I nisam prestajala plakati iako se trebalo javiti u program RTV BiH. 


'Konačno da dokusure moju zemlju', rekla sam Roy Gutmanu i kolegama sa kojima sam pratila potpisivanje. Uz Sanju Pucak i Mirjanu Rakić (HINA, HRT), bila sam jedina s 'naših prostora'. 


Većina se još tada sloŽila da je dejtonska 'košulja', ako ne ludačka, a ono loše skrojena, bolje rečeno sklepana. Zato već 25 godina čestitim ljudima, skoro da nije bilo života, ali Bosna i Hercegovina živi uprkos i unatoč 'vanjskim i unutrašnjim neprijateljima'.  


Sve više je dobrih, hrabrih, plemenitih koji dižu glavu. Nadati se da je ovo tek zagrijavanje i da će košulja biti prekrojena rukama umnih i čestitih profesionalaca, da svima bude 'potaman'... - napisala je Envera Selimović u jednom od svojih postova povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma.

 


Priložila je i nekoliko fotografija koje ilustruju atmosferu u kojoj se tada krojila budućnost Bosne i Hercegovine - bez rata.  
 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI