REZULTATI DEPO PULSA/ BOŠNJAČKI ČLAN PREDJEDNIŠTVA 2020. GODINE

Kako se glasalo za Hadžikadića, Zvizdića, Bećirovića... Ne zaboravite riječi Izetbegovića: Trkat ćemo se još!

Front 21.11.20, 15:30h

Kako se glasalo za Hadžikadića, Zvizdića, Bećirovića... Ne zaboravite riječi Izetbegovića: Trkat ćemo se još!
Iznenađenje ankete je prvo mjesto Mirsada Hadžikadića, iza leđa mu je Denis Zvizdić, ali i Denis Bećirović. Bakir Izetbegović dobio je tek 6, 4 posto glasova, ali rano je za konačne procjene – SDA je i dalje najjača polička stranka u BiH
 
 
Vrlo su zanimljivi razultati ankete u okviru DEPO Pulsa koja se bavila mogućim kandidatima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH 2020. godine
 
Na listi su, osim Hadžikadića, Zvizdića, Izetbegovića i Bećirovića, mogli biti i još neki kandidati poput Elmedina Konakovića, ali rukovodili smo se time da on, poput i nekih drugih, još uvijek nije javno pokazao interes za ovu odgovornu javnu funkciju.
 
 
Izbori 2020. godine su daleko, ali naša namjera je bilo da izmjerimo trenutni puls čitaoca i pratitelja DEPO Portala.
 
 
Anketa je trajala dva dana i nakon 999 glasova učesnika u njoj, rezulati su sljedeći:
 
 
depo-plus
 
 
 
Najviše vaših glasova dobio je, što sigurno predstavlja iznenađanje, Mirsad Hadžikadić – čak  35.3 posto. Ali, ako znamo da je njegova stranka Platforma za progres jedno od najvećih pozitivnih iznenađanja lokalnih izbora, jasno je da ambicije rastu, te da su članovi njegove stranke i simpatizeri vrlo motivirani u ovome trenutku, pa su se masovno uključili u našu anketu.
 
Denis Zvizdić je dobio nešto manje glasova od Hadžikadića – 34,4 posto, što pokazuje dobar potencijal ovog političara koji je 2018. godine bio žrtva unutar stranačkih previranja, u kojem je priliku da se bori za ovu funkciju dobio Šefik Džaferović. 
 
Zvizić očito ima dobar rejting unutar članstva SDA, ali i šire javnosti. Razlog je vjerovatno i to što nije bio vezan uz brojne afere unutar SDA, koje su dovele i do ozbiljnog poraza na ovim izborima u ključnom gradu u BiH – Sarajevu.
 
Zasada nije jasno u kojem pravcu će ići politička previranja unutar SDA i gdje će na kraju završiti Zvizdić. U javnosti su se već pojavile i špekulacije da će krenuti putem svog uticajnog rođaka Aljoše Čampare, disidentom u SDA, koji je svoju snagu pokazao na ovim izborima i važan je igrač u svim budućim političkim kombinacijama u Sarajevu, ali i u Federaciji BiH.
 
 
Veliku podršku dobio je i Denis Bećirović (23,3 posto), koji je već 2018. godine bio vrlo blizu pobjede za ovu uticajnu funkciju. Dubinska analiza ove ankete pokazuju kako  je glasove dobijao iz svih dijelova Federacije BiH, te da u glasanje nije bila, kao u slučaju Hadžikadića, uključena partijska mašinerija. Zvanična izborna kampanja je uvijek nešto drugo – tu šanse ovog mladog ali i popularnog političara dosta rastu.
 
 
Najviše razloga za zabrinutnost trenutno ima Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. Kako je zbog izbornog zakona propustio jedan ciklus i praktično mjesto člana Predsjedništva BiH prepustio Džeferoviću, spremao se za novu izbornu trku 2022. godine. U našoj anketi dobio je tek 6,4 posto glasova čitatelja i pratitelja DEPO Portala. 
 
Očekivano je to – dijelom i zbog strukture naših čitatelja, ali još više zbog razočarenja glasača trenutnom politikom i rezultatom ove stranke na proteklim izborima.
 
Ali, nikako ne treba potcijeniti snagu SDA, koja je, nakon ovih izbora, ostala i dalje najveća politička stranka u BiH. Da li će uspjeti da zaustavi svoje daljnje urušavanje, ostaje da se vidi, dok sam Izetbegović ima poruku sa svoje političke protivnike:
 
- Trkat ćemo se dvije godine!
 
Pratite tok druge ankete DEPO Pulsa:
 
 
 
 
(DEPO Portal/ak)
BLIN
KOMENTARI