uveli stroge mjere

U Srbiji od utorka ugostiteljski objekti rade do 18 sati, u zatvorenom prostoru ne smije biti više od pet osoba

Hronika 21.11.20, 12:37h

U Srbiji od utorka ugostiteljski objekti rade do 18 sati, u zatvorenom prostoru ne smije biti više od pet osoba
- Obavezno je i bezuslovno korištenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdje se ne mogu izbjeći međuljudski kontakti - navedeno je u saopćenju

 

Radno vrijeme restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima bit će skraćeno do 18 sati od utorka, 24. novembra, saopćila je danas Vlada Srbije, koja je donijela nove mjere u borbi protiv koronavirusa.

 

- Obavezno je i bezuslovno korištenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdje se ne mogu izbjeći međuljudski kontakti - navedeno je u saopćenju.

 

Od utorka stupa na snagu i zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mjere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum četiri kvadratna metra po osobi).

 

Među mjerama je i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prijevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila, kao i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mjera koje su na snazi.

 

- Gore navedene mjere su oročene na period od deset dana i bit će iznova razmotrene u skladu u sa aktuelnom epidemiološkom situacijom. Vlada koristi i ovu priliku da još jednom zamoli i najsnažnije apeluje na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i ostalim sugrađanima. Sve usvojene mjere imaju za cilj isključivo očuvanje života i zdravlja građana - dodali su.

 

(AA/DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI