BIVŠI PREMIJER FBIH I JEDAN OD OSNIVAČA SDA

Muški savjeti Edhema Bičakčića za Bakira Izetbegovića: 'Prvo svojoj supruzi mora reći da se povuče iz svih funkcija, a onda...'

Front 20.11.20, 20:54h

Muški savjeti Edhema Bičakčića za Bakira Izetbegovića: 'Prvo svojoj supruzi mora reći da se povuče iz svih funkcija, a onda...'
Jedan od najbližih saradnika Alije Izetbegovića i suosnivač SDA kaže da je disidenstvo počelo još u vrijeme Sulejmana Tihića, a nastavilo se i dan-danas i to je uz ugušeni unutarstranački dijalog i kritičko mišljenje najveći problem ove stranke

 

 


Za Federalni radio o stanju u SDA nakon Lokalnih izbora govorio je Edhem Bičakčić, jedan od osnivača ove stranke i bivši premijer Federacije BiH. Bičakčić kaže da su za ovakav krah SDA krivi prvenstveno njeni bivši članovi.


- Nije isto kao 2000. kad smo izgubili od Alijanse. Godine 2000. imali smo stvarni uspjeh lijeve opcije, a danas su, ustvari, kolo vodili pobunjenici iz SDA, ti disidenti koji nisu uspjeli da ostvare uticaj u SDA, pa su na kraju formirali svoje političke stranke. Stoji i uspjeh Naše stranke i SDP-a, ali nije bio presudan za ove izbore.
 

Jedan od najbližih saradnika Alije Izetbegovića i suosnivač SDA kaže da je disidenstvo počelo još u vrijeme Sulejmana Tihića, a nastavilo se i dan-danas i to je uz ugušeni unutarstranački dijalog i kritičko mišljenje najveći problem SDA. Stoga, Bičakčić kaže da za Bakira Izetbegovića ima četiri savjeta.


- Prvo, mislim da treba svojoj supruzi reći da se povuče iz svih stranačkih funkcija, u njenu profesionalnu karijeru, u to se ne petljam, ali što se tiče stranačkih funkcija, tu nije mjesto za suprugu predsjednika. Drugo, potrebno je napraviti nove izbore za Kantonalni odbor u Sarajevu pri čemu kriteriji moraju biti takvi da predsjednik i članovi Izvršnog odbora moraju biti kompetentne osobe sa referencama u svom dosadašnjem radu, sve ostalo bi bila teška improvizacija. Treća mjera koju sam uvijek govorio, ali nije nailazila na razumijevanje - SDA mora otvoriti vrata svim svojim disidentima i povesti razgovore o njihovom povratku u maticu, uvažavajući sve njihove kritičke zamjerke koje stoje. To je mnogo lakše nego praviti ideološke konglomerate sa SDP-om, DF-om. Četvrta mjera je da treba vrlo otvoreno obaviti razgovore o svim oblicima saradnje sa Platformom za progres. To su nove snage na političkoj sceni i ne može se SDA praviti kao da ih ne vidi, kao da oni ne postoje, kao da doktor Mirsad Hadžikadić nema šta kazati i slično.
 

Bilo je i težih situacija za SDA, kaže Bičakčić, ovo je još jedna u nizu teških političkih utakmica koje treba znati odigrati.


- Aktivno nisam u stranci, ali sam tu za debatu i pomoć i savjet - kaže bivši premijer. 
 

Bičakčić je ocijenio i da itekako nedostaje jasna profilacija bošnjačke politike.


- Nemaju ni SDA, od koje se to očekuje, a da ne pričamo o drugim opozicioniom strankama - zaključio je Edhem Bičakčić.

 

(FR/DEPO PORTAL/ad)