Božo Ljubić uoči izbora u Mostaru

Ne može se to kod nas desiti... Stanivuković je radikalni nacionalista, a u Sarajevu su pobijedili derivati SDA!

Front 20.11.20, 20:20h

Ne može se to kod nas desiti... Stanivuković je radikalni nacionalista, a u Sarajevu su pobijedili derivati SDA!
U Banjaluci smo imali takmičenje eminentno srpskih stranaka, u Sarajevu eminentno bošnjačkih stranaka bez obzira na predznak - smatra Ljubić

 

 

Uoči izbora u Mostaru, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić u razgovoru za N1 odgovarao je i na pitanje da li očekuje promjene kao u Banjaluci i Sarajevu?


- Ne. Ne može se ponoviti ta situacija. U Banjaluci smo imali takmičenje eminentno srpskih stranaka, u Sarajevu eminentno bošnjačkih stranaka bez obzira na predznak - rekao je Ljubić.


Kazao je kako trenutno nema uvjeta da u Mostaru bude gradonačelnik druge nacionalnosti, ali da u budućnosti vjerovatno do toga može doći.


- U Banjaluci ko god da jeste izabran, on je u konačnici izraz srpske političke volje. Jeste iznenađenje za mene jer nisam pratio događaje. Tu se desilo da je jednog umjerenog, racionalnog gospodina Igora Radojičića zamijenio radikalni nacionalista kojem je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Desilo se to da je narušen mit o Dodikovoj nepobjedivosti, ali to je samo slučaj u Banjaluci jer je SNSD na čelu s Dodikom najjača stranka kao pogledamo ukupne rezultate i mislim da će na Općim izborima to dokazati. U Sarajevu je pobijedila četvorka koji su derivati SDA, ideološki nema razlike, a i oni koji nisu kao što je Naša stranka i SDP oni su svaki put nastupali kao bošnjački blok. Razlika u ustavnoj poziciji tri naroda je što Srbi i Bošnjaci, na sreću, mogu sebi dozvoliti unutarnacionalni pluralizam, a mi Hrvati ne, dok ne dođe do promjena Ustava - rekao je Ljubić.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI