kuip ks

Pojačane inspekcijske kontrole inspektora rada tokom Dana državnosti BiH: Evo ko će biti pod nadzorom

Biznis Klub 20.11.20, 14:26h

Pojačane inspekcijske kontrole inspektora rada tokom Dana državnosti BiH: Evo ko će biti pod nadzorom
Iz KUIP-a podsjećaju da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije

 

U skladu s odredbama Zakona o radu, koji ne zabranjuje rad u vrijeme praznika već propisuje da radnik koji tog dana radi ima pravo na povećanu plaću za rad, kantonalni inspektori rada će tokom predstojećeg državnog praznika - Dana državnosti BiH vršiti pojačane inspekcijske nazore kod onih poslodavaca kojima će 25. novembar biti radni dan u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS).

 

Iz KUIP-a KS napominju da su planom nadzora tog dana obuhvaćene trgovine, tržni centri, marketi i ugostitelji, uz podsjećanje da i ostali zaposlenici kojima poslodavac uskrati zakonsko pravo na povećanu plaću za rad na dan državnog praznka, naknadno mogu podnijeti zahtjev kod ovog organa za vršenje nadzora iz nadleženosti inspekcije rada.

 

Iz KUIP-a podsjećaju da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije.

 

- Zakon o radu propisuje kazne u slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću i za taj prekršaj novčane kazne iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravne subjekte, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe u pravnim subjektima. Upravo navedene zakonske odredbe daju mogućnost inspektorima rada da kontrolišu njihovu primjenu, ali ne i da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika - navode iz KUIP-a KS.

 

Djelovanjem kantonalnih inspektora rada hijadama uposlenika u Kantonu Sarajevo u proteklom periodu je omogućeno uvećanje plaće po osnovu prekovremenog rada i rada na dani vjerskog i državnog praznika, stoji u saopćenju. 

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI