Online izdanje

Na programu Jazz Festa tri koncerta iz Sarajeva i New Yorka

Kultura 20.11.20, 11:27h

Na programu Jazz Festa tri koncerta iz Sarajeva i New Yorka
Naredna dva koncerta publiku Jazz Festa vode u New York, najprije u EastSide Sound Studio u kojem su nastali neki od važnih albuma savremene muzike američkih i svjetskih umjetnika

 

Nakon koncerata bh. pijaniste Adisa Sirbubala iz sarajevske Vijećnice i iranskog umjetnika i gremijevca Kayhana Kalhora iz amsterdamskog Bimhuisa kojima je sinoć otvoren XX4. Jazz Fest Sarajevo 2020, danas, drugog dana festivala, na programu su tri koncerta iz Sarajeva i New Yorka koji se besplatno mogu pratiti na Jazz Festovoj Facebook stranici i YouTube kanalu.


U okviru programa Sevdah na distanci posvećenog tradicionalnoj muzici Bosne i Hercegovine nastupaju vokalistica Tijana Vignjević i violončelistica Belma Alić, čiji je koncert snimljen u Muzeju ratnog djetinjstva.

 

Naredna dva koncerta publiku Jazz Festa vode u New York, najprije u EastSide Sound Studio u kojem su nastali neki od važnih albuma savremene muzike američkih i svjetskih umjetnika. Tamo je snimljen koncert dua koji će imati svoju svjetsku premijeru upravo na Jazz Festu.

 

Riječ je o vrhunskim gitaristima i improvizatorima Mary Halvorson i Milesu Okazakiju. Okazaki se prošle godine predstavio publici Jazz Festa solo projektom Work - muzika Theloniousa Monka, i u kvartetu Mary Halvorson. A Mary je osim sa svojim kvartetom nastupala na Jazz Festu i sa triom Thumbscrew. Ova je iznimna gitaristica aktuelna dobitnica prestižnog “genius granta” MacArthur Fondacije - saopćili su organizatori Jazz Festa.

 

Treći današnji koncert imat će američki multiinstrumentalista, kompozitor i improvizator porijeklom iz Iraka Amir ElSaffar koji u svojoj muzici istražuje veze arapske tradicionalne muzike i jazz idioma i improvizacije. Na web stranici jazzfest.ba moguće je naći više informacija o programu i učesnicima kao i linkovi za besplatno praćenje festivalskog programa - saopćeno je iz Jazz Festa.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI