IZAZVALA BURNE REAKCIJE

Kako je djelo vrsnog bh. umjetnika završilo na naslovnici STAV-a: (Zlo)upotreba 'srednjeg prsta' Anura Hadžiomerspahića?!

Mediji 19.11.20, 15:11h

Kako je djelo vrsnog bh. umjetnika završilo na naslovnici STAV-a: (Zlo)upotreba 'srednjeg prsta' Anura Hadžiomerspahića?!
Nije poznato da li su autori naslovnice STAV-a platili naknadu za upotrebu autorskog djela, ali je sigurno da je kontekst u kome je ono stavljeno na naslovnicu pod velikim znakom pitanja

 

 

Naslovnica političkog magazina STAV, nezvaničnog glasila stranke SDA, na kojoj se građanima (i ne samo njima) pokazuje srednji prst uz poruku “Vidimo se 2022.”, izazvala je lavinu reakcija. Što zbog poruke koja se šalje onima koji su na netom završenim lokalnim izborima glasali za promjene, ali i poruke svojim političkim protivnicima, što zbog spoznaje čije je djelo, ustvari, osvanulo na stranici ovog magazina.

 


Naime, radi se o kreativnom rješenju poznatog bh. i sarajevskog grafičkog dizajnera Anura Hadžiomerspahića, tragično preminulog prije tri godine, koji je ovo kreativno rješenje uradio još 2005. godine.


Nije poznato da li su autori naslovnice STAV-a platili naknadu za upotrebu autorskog djela, ali je sigurno da je kontekst u kome je ono stavljeno na naslovnicu pod velikim znakom pitanja.


Oni koji su poznavali Anura i njegovu umjetnost, vrlo dobro znaju i kako se i koliko kroz gotovo sva svoja djela kritički odnosio prema vladajućim strukturama te da je njegova poruka sa "srednjim prstom" bila upućena na posve drugu adresu.

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI