Ministarstvo zdravstva objavilo

'Najvjerovatnije je iskorijenjen mutirani soj koronavirusa u Danskoj'

Hronika 19.11.20, 13:05h

'Najvjerovatnije je iskorijenjen mutirani soj koronavirusa u Danskoj'
Ministarstvo zdravlja u saopštenju navodi da od 15. septembra nisu detektovani novi slučajevi varijante virusa iz lasica i da je Državni institut za serume procijenio da je ova varijanta najvjerovatnije iskorijenjena

 

Novi, mutirani soj virusa korona sa farmi lasica u Danskoj je "najvjerovatnije" iskorijenjen, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja ove zemlje, javlja Srna, a prenose mediji.

 

Postoji bojazan da bi mutirani oblik virusa korona mogao da kompromituje rad na vakcinama.

 

Ministarstvo zdravlja u saopštenju navodi da od 15. septembra nisu detektovani novi slučajevi varijante virusa iz lasica i da je Državni institut za serume procijenio da je ova varijanta najvjerovatnije iskorijenjena.

 

Danska je prije dvije sedmice naredila uništavanje svih lasica na farmama za uzgoj ovih životinja. Vlasti su utvrdile da je mutirani soj virusa korona manje osjetljiv na antitijela.

 

Ministar za hranu i poljoprivredu podnio je juče ostavku i priznao da Vlada nije imala odgovarajuću pravnu osnovu za naređenje o uništavanju životinja.

 

Opozicione stranke zatražile su ostavku premijerke Mette Frederiksen, tvrdeći da ona snosi krajnju odgovornost.

 

Frederiksen se javno izvinila, ali tvrdi da je odluka o uništavanju lasica bila ispravna i zasnovana na procjeni koju si dali zdravstveni zvaničnici.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI