Konakovićev komentar na potez premijera KS

'Nenadićeva ostavka je jeftin politički spin i trik koji za cilj ima usporavanje smjene Vlade KS. Prave se blesavi...'

Front 18.11.20, 20:49h

'Nenadićeva ostavka je jeftin politički spin i trik koji za cilj ima usporavanje smjene Vlade KS. Prave se blesavi...'
Ističe da je priča o tome da je učinjen neki ustupak ustvari jefitn pokušaj dezavuisanja javnosti

 

Ostavka Marija Nenadića je jefitni trik, kazao je za Raport.ba predsjednik Naroda i Pravde i zastupnik u Skupštini KS Elmedin Konaković.

 

Naime, večeras je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić na društvenim mrežama objavio da će premijer KS Mario Nenadić podnijeti ostavku, kako bi ubrzao proces imenovanja nove Vlade KS i tako otvoriti prostor za stranke Četvorke, koje su već najavile smjenu vlasti.

 

Konaković za Raport kaže da se radi o triku koji ima za cilj da, ustvari, uspori proces smjene i imenovanja nove Vlade KS.

 

“Ovo je jefitni politički spin koji je dodatno usporio proces. Znaju oni dobro procedure, samo se prave blesavi. Sad kad je Nenadić podnio ostavku, on je sutra vjerovatno daje. To sutra ide na protokol, Mirza Čelik će to dobiti prekosutra. Dakle u petak. Čelik tu ostavku prosljeđuje Deviću, koji je predsjednik Komisije za izbor i imenovanje. Dakle, ta Komisija zasjeda kad je sazove Dević, u najboljem slučaju u ponedjeljak. Kad bi on to želio ubrzati, a sumnjam da želi. Ta komisija priprema akt o razrješenju, a Skupština mora to potvrditi. Dakle, imat ćemo novu sjednicu i nemoguće je da je imamo prije ponedjeljka, kako je bila planirana ova sjednica na kojoj bi bila smijenjen Vlada KS”, rekao je Konaković.

 

Ističe da je priča o tome da je učinjen neki ustupak ustvari jefitn pokušaj dezavuisanja javnosti.

 

“Dobili su sigurno desetak novih dana. Dakle, poremetili su već pripremljeni koncept, što nama ne predstavlja problem političke prirode. Ali su dobili još 10 do 15 dana koje će provesti na čelu Vlade ovom ostavkom, koje je šokantna, jer je Nenadić u cijelom procesu govorio kako neće podnijeti ostavku, a onda je nakon kafe s Radončićem, ipak, odlučio kako će podnijeti ostavku”, naveo je Konaković.

 

Pitali smo ga da li je moguće imenovati novu Vladu KS.

 

“Nemoguće je za 12 dana imati novu Vladu, to može reći samo laik. Prvi ćemo smijeniti Mirzu Čelika, ali zakazivanje same sjednice na kojoj se treba prihvatiti ostavka Nenadića u naravi je normalno, ali sada je hitnog karaktera. Za tu sjednicu trebamo novih 12 dana, kada nam Komisija za izbor i imenovanje dostavi i Kolegij sjedne, i novih 12 dana treba da se zakaže sjednica na kojoj će biti razriješen Nenadić. A trebao je biti razriješen sad u ponedjeljak”, naveo je lider NiP-a.

 

Zašto to SBB radi?

 

“Nikome to nije jasno. Osim da pokušaju dobiti još koju sedmicu, da vjerovatno zaposle, uhljebe… jer skinut je taj moratorij famozni na određen način. Pustili smo to zbog zdravstva i obrazovanja, možda im se to svidjelo. Nikome to nije jasno. Ali je netačno da se na taj način proces ubrzava, usporili su ga, ali nisu zakomplikovali jer postoji komotna većina. Ali ovo je, ponavlja, jeftini politički spin”, zaključio je Konaković za Raport.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI