Uprkos preporukama epidemiologa

U Koloni sjećanja u Vukovaru deset hiljada ljudi! Kardinal Puljić: Molim sve zločince da ih Bog takne u srce...

Hronika 18.11.20, 16:50h

U Koloni sjećanja u Vukovaru deset hiljada ljudi! Kardinal Puljić: Molim sve zločince da ih Bog takne u srce...
Mnogi na licu nose zaštitne maske, ali je puno njih bez maski. Duž gradskih ulica kojom je prolazila kolona covid redari dijelili su zaštitne maske kao i dezinfekcijska sredstva

 

Uprkos preporukama epidemiologa, u vukovarskoj Koloni sjećanja kojom se u srijedu u Vukovaru obilježava 29. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu, okupilo se na tisuće domoljuba

 

Okupljeni novinari, koji i ove godine u velikom broju prate Kolonu sjećanja, procjenjuju da se u Vukovaru okupilo oko 10.000 ljudi, navodi Hina.

 

Brojni sudionici kolone ogrnuti su hrvatskim zastavama ili ih nose u rukama kao i obilježja krajeva i gradova iz kojih dolaze. Mnogi na licu nose zaštitne maske, ali je puno njih bez maski. Duž gradskih ulica kojom je prolazila kolona covid redari dijelili su zaštitne maske kao i dezinfekcijska sredstva.

 

"Danas se sjećamo stradanja 1991. godine. Hodajući ulicama Vukovara iskazujemo zahvalu svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata, onako kako su oni to i zaslužili, dostojanstveno. Obveza nam je svima uvijek pronaći organizacijski oblik i način za odavanje počasti našim žrtvama kojima smo najzahvalniji i koji su najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske", rekao je ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved.

 

Kardinal Puljić: Nema pomirenja bez unutarnje katarze

 

Na Memorijalnom groblju u Vukovaru vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je svetu misu te je tom prigodom kazao da je Vukovar postao simbol bola, ali i hrabrosti i vjernosti za slobodu čovjek, naroda i domovine.

 

"Došli smo moliti i za duše svojih pokojnika. Ta nas molitva treba pročistiti od svake gorčine i negativnog naboja koji se po ljudsku olako javlja na ovim mjestima stradanja, došli smo izraziti poštovanje svim žrtvama čime želim očuvati dužno sjećanja na njih i na cijenu slobode koju danas živimo i izgrađujem", istaknuo je kardinal Puljić.

 

Ocijenio je da javno mnijenje i politička prepucavanja guraju te plemenite osjećaje i pamćenje u zaborav, a da bi se "sačuvalo pročišćeno pamćenje i stvarali ispravni preduvjeti za suživot potrebno je imati hrabrosti svaku stvar nazvati pravim imenom i činjenice promatrati kroz uzroke i posljedice".

 

"Bez istine i pravde nema stabilnog mira i vraćanja povjerenja. Mržnja čiji su plodovi zločini ne smije imati glavnu riječ, a da bi došlo do praštanja treba priznati zločine i zato molim sve zločince da ih Bog takne u srce i baci na koljena te postanu svjesni zločina", dodao je.

 

Istaknuo je da iz vjere treba stvarati klimu suživota, praštanja, pomirenja i vraćanja povjerenja kao i da izgradnja mira počiva na temelju istine.

 

"Ne može se graditi proces pomirenja i povjerenja bez unutarnje katarze", naglasio je kardinal Puljić.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI