prepoznajte na vrijeme

Proširena lista simptoma Covida-19: Ovi rani znakovi upozoravaju da ste zaraženi virusom

Hronika 18.11.20, 08:33h

Proširena lista simptoma Covida-19: Ovi rani znakovi upozoravaju da ste zaraženi virusom
Ta nova otkrića mogu pomoći bolnicama u organizaciji bolje skrbi za te rizične pacijente


Lista poznatih simptoma Covida-19 još je jednom proširena. Sad se na njoj nalaze i osjećaj slabosti, loš šećer u krvi te gastrointestinalne tegobe.

 

Analizom 12.000 posjeta pacijenata hitnim službama pet njujorških bolnica znanstvenici su otkrili da se 57,5 posto covid-19 pozitivnih pacijenata žalilo na osjećaj slabosti. Isto tako 55,5 posto pacijenata šećer u krvi je bio izvan kontrole, a 51,4 posto pacijenata najviše se žalilo na gastrointestinalne tegobe liječnicima.

 

Studija, koja je nedavno objavljena u znanstvenom časopisu American Journal of Medicine, otkrila je i da se pacijenti stariji od 65 godina više žale na netipične simptome, poput proljeva, umora i slabosti. Nadalje, studija je otkrila i da pacijentima koji su dehidrirani, promijenjenog mentalnog statusa (pod koji spada i osjećaj slabosti) ili kojima je naglo pala razina šećera u krvi, prijeti veći rizik od smrti od komplikacija izazvanih bolešću covid-19.

 

Ta nova otkrića mogu pomoći bolnicama u organizaciji bolje skrbi za te rizične pacijente, ali isto tako mogu pomoći članovima obitelji i ljudima koji rade s umirovljenicima da bolje prepoznaju znakove upozorenja na zarazu novim koronavirusom, kaže Christopher Clifford, koautor studije sa Škole za medicinu Icah u New Yorku, piše Washington Post, a prenosi Zimo.hr.

 

(DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI