Zastupnik u Parlamentu FBiH i član Predsjedništva stranke

Čengić: U sarajevskom SDP-u je sječa glava svakog ko je iz Sarajeva... Jedina smo stranka 'četvorke' koja nije napredovala!

Front 17.11.20, 12:14h

Čengić: U sarajevskom SDP-u je sječa glava svakog ko je iz Sarajeva... Jedina smo stranka 'četvorke' koja nije napredovala!
Krenut ću prvo ispred svojih vrata - SDP Stari Grad je dobio oko 1800 glasova što je isti rezultat kao 2018. godine za Skupštinu KS, čime nisam zadovoljan jer možemo izgubiti četvrti mandat, napisao je Čengić

 

Irfan Čengić, SDP-ov zastupnik u Parlamentu FBiH i član Predsjedništva SDP-a, osvrnuo se na rezultate te stranke na Lokalnim izborima 2020.

 

Čengić, između ostalog, navodi kako je on nakon prošlih izbora podnio ostavku na mjesto generalnog sekretara stranke, iako su, kako navodi, rezultati tada bili bolji nego sad.

 

 

Čengićevu analizu koju je objavio na Facebooku prenosimo u cjelosti:

 

- Sretan sam što je moj grad, moje Sarajevo, oslobođeno bahatosti i loše vlasti. Čestitam svim izabranim načelnicima SDP BiH i "četvorke", a pogotovo načelnicima SDP-a koji su imali protukandidate iz stranaka ostatka "četvorke".

 

Ibrahim Hadžibajrić, Hasan Tanović i Srđan Mandić znaju da sam bio onaj mali mrav koji je nosio kapljice vode za njih, samo da se zna na čijoj sam strani kada su mi drugi govorili da se držim sa strane jer će oni izgubiti.

 

Ali i kada su njih napadali zašto puštaju da im Irfan pomaže u kampanji i znaju li oni hijerarhiju u SDP-u.

 

SDP je 2016. godine dobio osam načelnika kao i 2020. što smo sada dobili osam.

 

Ali pobjede Ernesta Imamovića u Goraždu i Damira Šabanovića u Jablanici su historijske, i drago mi je da sam bio mali dio te dvije kampanje.

 

Kao što sam imao priliku biti dio kampanje u Grudama gdje moj prijatelj Ivan Boban ostvario dva mandata, dok oni koji su Ivana napadali nisu prešli izborni prag ni u Sarajevu.

 

Evo svanuo je i 16.11. oni koji su čitali SB i Faktor, te dijelili priče o tome kako dr. Denis Bećirović i ja spremamo nekakve kongrese i slično, mogu vidjeti sada da to nije istina, kao što sam napisao i prije desetak dana.

 

Predsjednik SDP-a je Nermin Nikšić, i Denis i ja smo svojim ličnim angažmanom u kampanji se trudili donijeti glasove SDP-u.

 

Nažalost oni koji su širili te priče i vodili procese u sarajevskom SDP-u više su bili fokusirani za svoje fotelje u SDP-u nego rezultat SDP-a, a pojedini na obećanja da će se njima prepustit SDP Sarajevo, iako su oni ljudi bez ikakvih izbornih rezultata.

 

Sada bez ikakvog pozivanja bilo koga na bilo kakvu odgovornost, želim posložiti nekoliko stvari, radi oporavka SDP BiH Sarajevo.

 

Kada sam prije godinu dana upozorio na stanje u sarajevskom SDP-u, margnaliziran sam i označen kao neprijatelj partije i sve ovo vrijeme slušao razne priče o sebi.

 

Krenut ću prvo ispred svojih vrata - SDP Stari Grad je dobio oko 1800 glasova što je isti rezultat kao 2018. godine za Skupštinu KS, čime nisam zadovoljan jer možemo izgubiti četvrti mandat.

 

Mnogi su govorili da SDP Stari Grad ima fantasičnu kampanju i da ćemo dobro proći, ja sam govorio da to neće biti tako, jer rejting SDP-a u Sarajevu je loš.

 

Mi smo dobrom kampanjom samo sačuvali ono što smo imali. Da nismo radili ne bi prešli ni 1000 glasova jer je to realan rejting u Sarajevu.

 

Podatak da SDP Sarajevo sinoć (ni danas) nije imao rezultate za svaku općinu i svakog kandidata (osim u Starom Gradu) govori da nije imao ozbiljnu infrastrukturu na izborima.

 

Zahvaljujući dogovoru SDP će dobiti gradonačelnika Sarajeva, ali da bi izabrao gradske vijećnike treba mu pomoć drugih, jer sam ne može.

 

SDP Sarajevo je jedina stranka "četvorke" koja nije napredovala u odnosu na izbore 2018. već izgubila glasove u Sarajevu, što će oni znati za par dana a ja danas imam te brojeve.

 

A svi u toj Vladi Kantona Sarajevo, će vam reći da je SDP imao najbolje ministre, ali ti ministri su poslije "kažnjavani" za rad jer su moji prijatelji iako nose veliki broj glasova kao Damir Filipović, sklonjeni su sa izbornih lista.

 

Dva dana pred izbore Malik Garibija je dobio odvratne optužbe od čovjeka koji nema nikakve ni izborne ni zakonodavne rezultate ali se drznuo prozivati najpoštenijeg čovjeka i najboljeg ministra u SDP-u, o čemu sam šutio opet radi SDP-a.

 

Može kantonalno rukovodsvo sada praviti razlomke, procente, dijagrame, sinuse i kosinuse... ali istina je bolna, sarajevski SDP je u lošoj situaciji i što prije to priznamo sebi prije ćemo se oporavii.

 

Dok su NiP i NS u potpunosti uzeli "sarajevsku priču", u sarajevskom SDP-u je sječa glava svakog ko je iz Sarajeva.

 

Ne znam da li znate, ali u Parlamentnoj Skupštini BiH i Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, ja sam bukvalno jedini izabrani Sarajlija (još ja dolazim iz tradicionalnog i konzervativnog Starog Grada). To je poražavajući podatak, jer ko šikanira Sarajevo ne može ni dobiti podršku u Sarajevu.

 

Dakle ne planiram nikoga rušiti, sada moj fokus ide na izbore u Mostaru, jer ovaj poraz SDA će biti vjetar u leđa BH bloku i pokazat će i da #MostarMože.

 

Za kraj vas želim podsjetiti da sam dva dana nakon izbora 2018. podnio ostavku na mjesto generalnog sekretara jer nisam bio zadovoljan sljedećim rezltatima:

 

SDP BiH porastao sa 100.000 na oko 150.000

 

Sa 6 načelnika povećali na 8

 

Moja izborna jedinica sa 8.700 na 13.712

 

Prethodni nosilac liste imao 1.701 glas, moj rezultat 4.281 glas.

 

Moja organizacija je porasla sa 1.200 na 2.500 glasova.

 

U zadnjih 10 godina jedini SDP-ovac na području moje izborne jedinice (Centar, Novo Sarajevo, Stari Grad, Vogošća i Ilijaš) koji je imao više glasova od mene je Bećirović.

 

Svi ostali su iza mene ostali po broju glasova, a ja sam na te izbore izašao kao vijećnik a oni kao ministri, predsjednik strane, potpredsjednik FBiH, parlamentarci, zastupnici, načelnici, direktori...

 

I opet sam dao ostavku jer sam mislio da to nije dovoljno - napisao je Irfan Čengić.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI