Čeka se potez lidera stranke

Nakon katastrofalnog poraza: Izetbegović prebacio odgovornost na niže nivoe SDA, očekuje se ostavka Prevljaka

Front 16.11.20, 11:03h

Nakon katastrofalnog poraza: Izetbegović prebacio odgovornost na niže nivoe SDA, očekuje se ostavka Prevljaka
Najavio je analizu izbornih rezultata SDA, a kao jedan od razloga poraza SDA-ovih kandidata Izetbegović je naveo hirovitost Sarajeva. Doduše, spomenuo je i jaku opoziciju koja su udružila protiv SDA, dok je brojne afere spomenuo tek usputno

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović priznao je na sinoćnjoj press konferenciji da je ta stranka pretrpjela veliki poraz. Pokušao je gubitak opština Centar, Novo Sarajevo, Ilidža (što je u tom trenutku bilo poznato) minimizirati i izjednačiti sa nekoliko drugih manjih opština u FBiH gdje su pobijedili SDA načelnici, ali nije bio uvjerljiv. Novinari su podsjetili Izetbegovića na izjavu kako je općina Centar "važnija od desetak drugih". 

 

Najavio je analizu izbornih rezultata SDA, a kao jedan od razloga poraza SDA-ovih kandidata Izetbegović je naveo hirovitost Sarajeva. Doduše, spomenuo je i jaku opoziciju koja su udružila protiv SDA, dok je brojne afere spomenuo tek usputno. 

 

Na pitanje da li će biti ostavki, pa i samog rukovodstva stranke SDA,  na šta je pozvao Aljoša Čampara koji je nedavno napustio Predsjedništvo stranke, a zatim i izašao iz SDA, Izetbegović je kazao da on nije čovjek koji će tražiti “žrtvenu kozu”. No, već u drugom odgovoru predsjednik SDA ipak je odgovornost prebacio na niža stranačka rukovodstva.

 

“Nismo mi rukovodstvo na opštinskom niti kantonalnom nivou. Mi smo odgovorni za ono što se dešava u cijeloj BiH, negdje se izgubilo negdje pobijedilo. Nismo mi sarajevsko rukovodstvo niti opštine Centar, niti Novog Sarajeva, mi smo SDA BiH”, kazao je Izetbegović. 

 

Jedna od afera koja ja sigurno doprinijela ovakvom rezultatu SDA je sporni audiosnimak na kojem glavni akter Asim Sarajlić govori o “završavanju delegata” za izbor Fikreta Prevljaka za predsjednika KO SDA Sarajevo. Drugi protukandidat bio je Semir Efendić koji je 28. februara objavio snimak koji je uzdrmao sam vrh stranke. Nakon objave snimka Čampara je zatražio ponavljanje izbora za čelnika KO SDA Sarajevo, ali tom zahtjevu nije udovoljeno. Sarajlić je formalno podnio ostavku na sve stranačke dužnosti, ali je ostao invloviran u sve tokove vrha SDA. Prevljak je ostao na čelu KO, a za svoje potpredsjednike izabrao je između ostalih i Sebiju Izetbegović, suprugu Bakira Izetbegovića. SDA je odlučila da čovjek iza kojeg je afera nečasnog osvajanja funkcije prvog čovjeka sarajevske SDA bude i kandidat za načelnika Ilidže. Prevljaku nisu pomogli ni sva infrastruktura, ni pisma borcima i šehidima, ni podrška potpredsjednice na izbornim skupovima, ni prijetnje liderima drugih stranaka koje je nazivao “petokolonašima”, jer ga je časno pobijedio Nermin Muzur iz NIP-a sa razlikom od deset hiljada glasova. 

 

Za ovaj izborni poraz SDA, htjeli to neki priznati ili ne, neko će morati snositi odgovornost. Samo je pitanje da li će to biti sam Prevljak ili cijeli Kantonalni odbor SDA uključujući i Sebiju Izetbegović. 


(Patria, DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI