AFERA RESPIRATORI NE (PRE)STAJE

Šta se krije iza novih napada na 'Verlab': Nisu to nimalo naivna saopćenja... U pozadini su dva cilja, za svaki slučaj?!

Hronika 15.11.20, 13:33h

Šta se krije iza novih napada na 'Verlab': Nisu to nimalo naivna saopćenja... U pozadini su dva cilja, za svaki slučaj?!
Upravo bi verifikacija mogla biti sporna. Na putu da se dokaže da su respiratori Srebrene maline iskoristivi za covid-pacijente, i tako potvrdi teza odbrane osumnjičenika, stoji još samo Verlab i Badnjević

 

Izvor: Raport

Piše: Kenan Kešmer

 

Već dva dana iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) stižu do sada neviđena, ali nimalo naivna niti besciljna saopćenja. 


Lansirana su preko vladine agencije FENA. Cilj je – respiratore koje je iz Kine uvezla Srebrena malina u vlasništvu Fikreta Hodžića, a po nalogu FUCZ, predstaviti kao vrlo korisne aparate koji će spašavati živote, a sve one koji tvrde drugačije – diskreditirati.


Podsjetimo, cijeli posao nabavke respiratora iz Kine, za 10,5 miliona KM, izveden je krajnje sumnjivo, pa su zbog njega bili uhapšeni premijer Federacije Fadil Novalić, suspendirani šef FUCZ Fahrudin Solak i sam vlasnik Srebrene maline – Fikret Hodžić.


Čim su sporni respiratori stigli na sarajevski aerodrom iz Kine, utvrđeno je da to nisu aparati kakvi su najavljivani. Novalić je govorio da se radi o aparatima s dva izlaza, na koje se dakle mogu prikačiti dva pacijenta. Kasnije je utvrđeno da to nije tako.


Ogroman broj stručnjaka, infektologa, anesteziologa kazali su da se radi o neinvazivnim uređajima koji ne mogu biti od velike koristi za covid-pacijente.


Jedan od njih jeste direktor Almir Badnjević, doktor nauka iz područja biomedicinskog inženjerstva i ekspertnih sistema, te direktor Verlaba, laboratorije za verifikaciju mjerila u zdravstvu, koja u Bosni i Hercegovini obavlja inspekciju medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja.


Upravo je Verlab zadužen za verifikaciju spornih uređaja.


Kako je sve krenulo


Nakon pola godine, prije nekoliko dana krenula je instalacija spornih uređaja, prevaziđeni su tehnički problemi i postavljeni su u bolnice kojima rukovode kadrovi SDA i DF-a – KCUS-u i UKC Tuzla.


Iz obje ustanove su pohvalili respiratore Srebrene maline, tvrdeći kako će spašavati živote.


Pomenuta verifikacija od strane Verlaba još uvijek nije izvršena. Tek kada se to desi, može se reći da su respiratori zadovoljavajući i da se mogu koristiti na pacijentima.


No, upravo prije same verifikacije, krenuli su napadi.


U prvom tekstu koji je objavljen na FENI saopćava se da su sporni respiratori unstalirani na UKC Tuzla, a doktor Vahid Jusufović (SDA-DF) kazao je kako su fantastični. Blago je prozvan Verlab da još nije izvršio verifikaciju.


Drugo saopćenje je već žešće.

 
U njemu se direktno proziva Verlab i optužuje za navodnu blokadu verifikacije uređaja. Usput se prijeti medijima koji izvještavaju o svemu tome.


Potom je objavljena vijest da su respiratori instalirani na KCUS, a direktorica Sebija Izetbegović (SDA) je istakla kako će ti isti respiratori spašavati živote.

 

primopredaja-respiratora-kcus-2


Juče ujutru je stiglo treće saopćenje. Iz Instituta za akreditaciju tvrde da Verlab uopće nema dozvolu za verifikaciju.


Ni Verlab nije ostao dužan pa je poslao dokaze da imaju sve potrebne dozvole te postavio nekoliko pitanja Institutu za akreditaciju ali i FUCZ, a dva su: Kako je Srebrena malina uopće mogla nabavljati respiratore kada nije registrirana za uvoz medicinske opreme i kako to da instalaciju respiratora radi firma iz Srbije koja nema zato dozvolu.


Šta se krije iza svega?


Naime, na ročištu za određivanje pritvora Novaliću, Solaku i Hodžiću odbrana optužene trojke ustvrdila je da će dokazati da su respiratori vrhunski i da Badnjević uopće nije stručan da o tome govori ili da procjenjuje.


Nakon što se prašina malo slegla, krenulo se u instalaciju spornih respiratora. Taj dio posla nije išao planski, jer ga niko nije htio raditi, pa ga radi kompanija koja zato nema svu potrebnu dokumentaciju odnosno akreditaciju i to besplatno (!?). Potom se pokazalo da su imali određenih tehničkih problema prilikom instalacije u Goraždu i na KCUS, zbog čega je upravo Verlab naložio obustavu instalacije dok se ne utvrdi o čemu je riječ.


Kada su navodno uklonjeni svi problemi, krenulo se u drugi pokušaj instalacije – dakle na KCUS i UKC Tuzla. Sad se čega na verifikaciju.


Međutim, upravo bi verifikacija mogla biti sporna. Na putu da se dokaže da su respiratori Srebrene maline iskoristivi za covid-pacijente, i tako potvrdi teza odbrane osumnjičenika, stoji još samo Verlab i Badnjević.


Oštri napadi preko medijskih trabanata na Verlab i Badnjevića zato imaju dva cilja – prvi je izvršiti pritisak kako bi se dalo zeleno svjetlo za respiratore, a usput, za svaki slučaj, diskreditirati i Badnjevića i Verlab za slučaj da se pokaže da sporni respiratori ne mogu proći verifikaciju.

 

(Raport/DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI