čitav niz tegoba

Ovo je 12 najčešćih posljedica koronavirusa, neke mogu trajati i mjesecima, a trpe ih čak i asimptomatski pacijenti

Hronika 14.11.20, 19:11h

Ovo je 12 najčešćih posljedica koronavirusa, neke mogu trajati i mjesecima, a trpe ih čak i asimptomatski pacijenti
Ovi se simptomi poklapaju i sa studijama u kojima se nadziralo pacijente s "dugim covidom"

 

Iako su najčešći simptomi covida-19 poprilično slični onima koji se javljaju i kod gripe, cjeloviti popis mogućih simptoma koronavirusa znatno je dulji. Koronavirus je dodatno problematičan i zato što može izazvati dugotrajne posljedice. Sve više osoba koje su se oporavile prijavljuju da trpe niz dugotrajnih simptoma koji traju mjesecima nakon početne dijagnoze.

 

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ranije ovog tjedna ažurirali su popis dugotrajnih simptoma koronavirusa, a najčešći su umor, nedostatak zraka, kašalj, bol u zglobovima i prsima.

 

Ovi se simptomi poklapaju i sa studijama u kojima se nadziralo pacijente s "dugim covidom", a njihovi simptomi uključuju poteškoće s razmišljanjem i koncentracijom, depresiju, bol u mišićima, glavobolju, groznicu i ubrzano lupanje srca.

 

Poteškoće s razmišljanjem i koncentracijom, koje se nekad nazivaju i "moždana magla", posebno su zabrinjavajuće jer nedavna studija provedena na 84 000 pacijenata pokazala je da je kognitivni pad kod pacijenata s dugim covidom ekvivalentan starenju mozga za 10 godina.

 

Osim ovih uobičajenih simptoma, CDC je naveo i niz ozbiljnih simptoma dugog covida koji se rjeđe javljaju:

 

Kardiovaskularni: upala srčanog mišića
Respiratorni: poremećaji plućne funkcije
Bubrežni: akutna ozljeda bubrega
Dermatološki: osip, gubitak kose
Neurološki: problemi s mirisom i okusom, problemi sa spavanjem, poteškoće s koncentracijom, problemi s pamćenjem
Psihijatrijski: depresija, anksioznost, promjene u raspoloženju


Što se tiče poremećaja plućne funkcije, jedna studija je otkrila da je 88 posto hospitaliziranih pacijenata s koronavirusom pokazalo znakove oštećenja pluća šest tjedana nakon što su napustili bolnicu. Ova brojka pala je na 56 posto dvanaest tjedana nakon otpusta.

 

"Loša vijest je da ljudi pokazuju oštećenje pluća uzrokovana covidom-19 tjednima nakon otpusta. Dobra vijest je da se oštećenje s vremenom poboljšava, što sugerira da pluća imaju mehanizam za oporavak", istaknula je liječnica Sabina Sahanic.

 

Posebno je zabrinjavajuće i to što su pojedini asimptomatski pacijenti, dakle oni koji nisu pokazivali nikakve simptome, razvili dugotrajne posljedice. Drugim riječima, dugoročni simptomi povezani s koronavirusom ne utječu isključivo na pacijente kojima je potrebna hospitalizacija, prenosi BGR.

 

(N1, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI