Pandemija odradila svoje

Guverner Softić: Neće biti snažnog oporavka ekonomije ni naredne godine

Biznis Klub 13.11.20, 13:56h

Guverner Softić: Neće biti snažnog oporavka ekonomije ni naredne godine
Po njegovim riječima, najgori utjecaj pandemije koronavirusa na bh. ekonomiju je svakako smanjenje ekonomskih aktivnosti i gubitak radnih mjesta

 

Guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Senad Softić u intervjuu za „Dnevni avaz", između ostalog, kazao je kako je sigurno da će novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) podrazumijevati i strukturalne reforme u BiH.

 

- Postoji izvjesna mogućnost da će razgovori bh. vlasti s MMF-om rezultirati novim aranžmanom. Vlasti su se već izjasnile da im je potreban novi aranžman, a MMF da je spreman ući u nove pregovore. Formalni proces pregovora bi trebao početi odmah nakon lokalnih izbora. Prema najavama iz MMF-a, fokus programa bit će odgovor BiH na pandemiju. Sigurno da će aranžman podrazumijevati i strukturalne reforme - rekao je guvenrer CBBiH.

 

Po njegovim riječima, najgori utjecaj pandemije koronavirusa na bh. ekonomiju je svakako smanjenje ekonomskih aktivnosti i gubitak radnih mjesta.

 

- Isto tako, tu je i činjenica da se dio ekonomskih aktivnosti neće vratiti u normalne tokove tako brzo. Zanimanja koja se po prirodi svog posla oslanjaju na direktan ljudski kontakt, poput turizma i ugostiteljstva, sigurno će još izvjesno vrijeme osjećati posljedice, i nakon što mjere socijalnog distanciranja budu ukinute - kaže Softić.

 

Na upit koliko bi, s ekonomske strane, bilo opravdano novo zatvaranje bh. ekonomije uzimajući u obzir efekt koji smo imali nakon prvog, guverner je rekao da nije prikladno da CBBiH daje ocjenu prikladnosti novog zatvaranja ekonomije.

 

- Pandemija uzrokovana koronavirusom dovela je do pada ekonomija širom svijeta, pa BiH nije i ne može biti izuzetak. Već postoje naznake da bi pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini mogao biti neznatno blaži nego što se inicijalno procijenilo, jer se ekonomska aktivnost počela oporavljati u trećem kvartalu. Zbog sve izvjesnijeg snažnog negativnog efekta drugog vala pandemije u BiH i regionu, očekujemo da će se inicijalne projekcije snažnijeg oporavka u 2021. pomjeriti na 2022. godinu.

 

Kako je dodao, očekuje se da će rast javne potrošnje biti jedini faktor koji će ublažiti smanjenje ukupne ekonomske aktivnosti, a da će sve ostale komponente agregatne potražnje bilježiti značajan pad. Vanjski dug je značajno porastao već u drugom kvartalu 2020. godine, a očekuje se da će nastaviti rasti i u kratkom roku.

 

Odgovarajući na pitanje koji su posljednji pokazatelji kada je riječ o novcu koji u BiH šalje dijaspora, Softić kaže da je bilo očekivano da će kriza koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa dovesti do pada doznaka.

 

- Samim tim, izdvajanja novca koji su slali u domovinu su manja. Doznake iz inozemstva su u visini od blizu devet posto BDP-a, i opale su za nekih 213 miliona KM (oko 10 posto) u prvih šest mjeseci ove godine - rekao je guverner Centralne banke BiH Senad Softić u intervjuu za „Dnevni avaz".

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI