Svi filmovi na web platformi od 25. novembra

Pravo Ljudski Film Festival ove godine će trajati skoro mjesec dana, a cijeli će se održati online

Kultura 13.11.20, 13:05h

Pravo Ljudski Film Festival ove godine će trajati skoro mjesec dana, a cijeli će se održati online
Svi filmovi 15. izdanja PLJFF bit će dostupni na našoj web platformi od 25. novembra

 

 

- Sveopšta kriza koju svijet proživljava u toku 2020. godine ima stotinu lica. Ona je idejna i politička, ekonomska i zdravstvena, okolišna i kulturna. Istovremeno, ona se čini trajna i nepovratna: novo normalno već se uvlači u svakodnevnicu svih nas. Život mjesecima organiziramo u neprekidnim ciklusima otvaranja i zatvaranja, navikavamo se na vlastite virtuelne avatare, o sebi u svijetu i svijetu samom razmišljamo s mješavinom zebnje i nade.

 

Program 15. Pravo Ljudski Film Festivala stvaran je u atmosferi hitnosti koja istražuje i promišlja uzroke oboljelog svijeta, ali nikada iz vida ne gubeći potencijalno ozdravljenje. Festival će se u potpunosti održati na mreži, online, od 25. novembra do 20. decembra - saopštili su organizatori.

 

- Umjesto, kako je to uobičajeno, jedne slike, vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala otvara se ka pluralitetu vizualnih reprezentacija koje odražavaju pluralitet današnjice, time i ka budućnosti koju valja graditi zajednički i odvažno. Razumijevanje budućnosti ne može počivati tek u jednoj slici, nego upravo u mnoštvu.

 

pravo-ljudski-filmski-festival-2020-online-plakat-2

 

Vizuali komuniciraju izravno, gradeći značenja na prividno jednostavnoj, a ustvari asocijativno kompleksnoj relaciji između boje i oblika. Dominantna zelena boja priziva filmsko sredstvo iluzije, green screen, ali i neke od najnaprednijih političkih rješenja koje čovječanstvo trenutno ima. Krug konotira cikličnost vremena i kruženje kao osnovnu dinamiku prirode, no on je ujedno i motiv današnjice: omeđivanje teritorija i zajednica, prostori unutar kojih se u vrijeme krize zatvaramo i unutar kojih stojimo na disciplinoranoj distanci, ali i krug najbliskijih, onih koje u vremenu pandemije možemo zagrliti.

 

pravo-ljudski-filmski-festival-2020-online-plakat-1

 

Svi filmovi 15. izdanja PLJFF bit će dostupni na našoj web platformi od 25. novembra, a detalje o programu otganizatori će objaviti u narednim danima.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI