NAJBOLJI MEĐU 63 PRIČE

U užem izboru 'VIII Bugojanske vaze' Armin Stefanović, Ervin Mujabašić i Slaviša Obradović

Kultura 13.11.20, 12:09h

U užem izboru 'VIII Bugojanske vaze' Armin Stefanović, Ervin Mujabašić i Slaviša Obradović
Odluku o lauraetu „VIII Bugojanske vaze“ žiri će donijeti najkasnije do 20. novembra ove godine i obavijestiti autore u užem izboru. Uručenje nagrade će biti u srijedu, 25. novembra, u Kulturno sportskom centru Bugojno

 

 

 


Na press konferenciji u JU KSC Bugojno objavljena su imena tri autora čije su priče ušle u uži izbor za nagradu „Bugojanska vaza“. Na „VIII Bugojansku vazu“ prijavljene su 63 priče, što je najveći broj pristiglih priča na konkurs od 2013. godine, kada je nagrada ustanovljena.


U uvodnom dijelu Vahid Duraković, organizator kulturnih aktivnosti KSC Bugojno, je istakao doprinos „Bugojanske vaze“ u afirmaciji i valorizaciji kratke priče u Bosni i Hercegovini, afirmaciji artefakta „Bugojanske vaze“ kao najstarijeg pisanog spomenika i Dana državnosti BiH kao najznačajnijeg državnog praznika u BiH.


Sanel Ugarak, bibliotečki tehničar Gradske biblioteke pri KSC Bugojno, je istakao da je od ove godine uvedena i nagrada „Bugojanska vazica“ na kojoj su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Bugojna te naglasio da je plan da „Bugojanska vazica“ od 2020. godine bude na nivou Bosne i Hercegovine.

 
Na kraju se obratio direktor KSC Bugojno, Mirza Idrizović, te istakao da je u 2020. godini novčana nagrada povećana sa 1.000 na 1.500 KM i da s replikom artefakta „Bugojanske vaze“ trenutno „Bugojansku vazu“ diže na pijedestal najznačajnijeg i najvrjednijeg konkursa za kratku priču u Bosni i Hercegovini. Plan je da u narednim godinama „Bugojanska vaza“, kao kulturno-književna manifestacija, traje tri dana u sklopu kojih će se realizirati književni susreti, promocije knjiga, izložbe i drugi prigodni sadržaji.


Zatim se pristupilo javnom otvaranju koverti u kojima su se nalazila rješenja šifri, odnosno imena autora.


Utvrđeno je da je ovogodišnji žiri, u sastavu Magdalena Blažević, Nedžad Ibrahimović i Darko Cvijetić, u uži izbor izabrao sljedeće tri priče:


“Školski drugovi” (šifra: znaci_navoda), autora: Armin Stefanović iz Sarajeva
“Vrpca” (šifra: El pintor), autora: Ervin Mujabašić iz Živinica
“Navigacija sloma” (šifra: kurs vranskog), autora: Slaviša Obradović iz Prijedora


Odluku o lauraetu „VIII Bugojanske vaze“ žiri će donijeti najkasnije do 20.11.2020. godine i obavijestiti autore u užem izboru. Uručenje nagrade će biti u srijedu, 25.11.2020. godine u Kulturno sportskom centru Bugojno. Nagrada se sastoji od replike „Bugojanska vaza“ (original se nalazi u Zemaljskom muzeju BiH i predstavlja najstariji pronađeni pisani spomenik u BiH), autorice Adine Kero i novčanog iznosa od 1.500 KM.


Organizator manifestacije je Kulturno sportski centar Bugojno, a pokrovitelj Općina Bugojno. Nagrada se dodjeljuje povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI