Hvala vjetru

Ukinuta epizoda 'Pripravnost' u Kantonu Sarajevo zbog pada koncentracija zagađujućih materija u zraku

Hronika 12.11.20, 17:03h

Ukinuta epizoda 'Pripravnost' u Kantonu Sarajevo zbog pada koncentracija zagađujućih materija u zraku
Ovakva odluka donesena je nakon što su danas mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području KS na svim automatskim stanicama zabilježene prosječne dnevne koncentracije PM10 čestičnih tvari u zraku ispod granične vrijednosti od 50 µg/m3

 


 

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, donio je odluku i ukinuo epizodu ¨Pripravnost¨ u svim zonama na području Kantona Sarajevo, zbog zabilježenog pada koncentracija zagađujućih materija u zraku.

 

Ovakva odluka donesena je nakon što su danas mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području KS na svim automatskim stanicama zabilježene prosječne dnevne koncentracije PM10 čestičnih tvari u zraku ispod granične vrijednosti od 50 µg/m3.

 

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana očekuje se stabilna vremenska situacija bez padavina, sa slabim vjetrom promjenjivog smjera.

 

S obzirom na prognozirane vremenske prilike, postoje uvjeti za pojavu slabe temperaturne inverzije u jutarnjim i večernjim satima, koja će uzrokovati povećanje koncentracija zagađujućih materija u zraku uglavnom tokom noći, ali ne u obimu koji zahtijeva primjenu posebnih mjera.

 

U skladu sa Planom interventnih mjera, Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo i o tome blagovremeno informisati javnost.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI