PULS JAVNOSTI/ ZA KOGA ĆE U SARAJEVU GLASATI ČITAOCI DEPO PORTALA

Možda je šok, možda i nije: Ko je dobio najviše glasova, ko je u strahovitom padu, ko očekuje više, a ko se ponovo diže...?!

Front 12.11.20, 08:07h

Možda je šok, možda i nije: Ko je dobio najviše glasova, ko je u strahovitom padu, ko očekuje više, a ko se ponovo diže...?!
Pred vama je kratka analiza rezultata ankete DEPO Portala. Ukoliko smatrate da vam može pomoći u lakšem snalaženju uoči nedeljnih izbora, rezultati su vam na raspolaganju. Ukoliko ste nazadovoljni njima, onda u nedjelju izađite na izbore, uzmite olovku u ruke i demantirajte ih!

 

Anketa DEP0 Pulsa „Za koju političku stranku ćete glasati u Sarajevu?“ trajala je od 08. do 11. novembra na stranicama našeg portala i ukupno je glasalo 999 naših čitalaca/glasača. Zbog velikog interesa za ovu anketu uveli smo poseban kontrolni metod, koji je od svakog učesnika tražio, osim validnog FB profila,  ostavljanje i drugih podataka poput e-maila, te smo imali dodatni check-point za sve učesnike u anketi, a sve sa ciljem kako bismo izbjegli dupla ili višestruka glasanja. Zato je ova online anketa duže trajala nego druge koje je DEPO Portal imao posljednih dana.

 

Napominjemo da su ovo rezultati političkog raspoloženja čitalaca našeg portala, te da ih nikako ne treba smatrati zvaničnim istraživanjem koje pretendira da ponudi rezultate koji će izražavati mišljenje ili javnu volju cjelokupne javnosti i/ili biračkog tijela u Sarajevu. Ali, u svakom slučaju, naši rezultati mogu se, zbog velike čitanosti DEPO Portala, smatrati voljom dobrog dijela javnosti u Sarajevu i pokazati, bar donekle, političke tendencije kod publike/birača uoči lokalnih izbora u nedjelju.

 

Možda jeste iznenađenje, možda i nije – najviše glasova u anketi dobila je stranka Narod i Pravda (NiP) – 20,5 posto.

 

narod-i-pravda-konakovic

 

Očito je da se pojava i djelovanje ove stranke više ne može više smatrati kratkoročnom političkom pojavom izazvanom usljed jednog od brojnih raskola unutar SDA. Elmedin Konaković je u međuvremenu izrastao u pravu političku zvijezdu i noćna je mora dosad neprikosnovenoj SDA. On svojom žestokom i svima jasnom retorikom "iz temelja" pogađa nezadovoljstvo masa načinom vladanja SDA posljednjih godina, ako ne i decenija. Istovremeno, ideološki je na njihovom terenu, ali ima moderniji pristup prema potencijalnim biračima. Stranka mu raste, kadrovski se širi i pojačava i to ne samo u Sarajevu, nego po čitavoj Federaciji. Zbog svega ovoga, on i NIP mogu sasvim lako biti relativni pobjednici izbora u Sarajevu.

 

SDA je u anketi DEPO portala osvojila 19 posto glasova i na drugom je mjestu. Pad popularnosti  rezultat je brojnih raskola u stranci, no još više koruptivnih afera i krajnje upitne kadrovske politike koju ova stranka vodi u Sarajevu, ali i šire. Da li je ovo samo trenutni pad ili uvod u dublju krizu i gubljenje dosad neosvojivih pozicija u Sarajevu, pokazat će izbori u nedjelju, ali i vrijeme nakon toga.

 

sda-kandidati-2020-1 bakir-izetbegovic

 

U svakom slučaju, Bakir Izetbegović, kao zasad neprikosnoveni lider ove stranke, ima dosta razloga za zabrinutost, ali i prostora za razmišljanje šta treba mijenjati u timu koji sve slabije igra i prima golove na sve strane. Ili će neko postaviti pitanje drugačije i opasnije naravi – šta ćemo se selektorom?!

 

Ova anketa pokazuje rast popularnosti SDP-a BiH, što opet može biti ali i ne mora - iznenađenje. Očito je kako se ova stranka posljednjih godina, uprkos brojnim odlascima ili isključivanjima nekih od važnih kadrova iz stranke, konsolidirala, te da joj se postepeno isplaćuje to što nije htjela imati neprincipijelne poteze i ulazak u vlast sa ideološkim šejtanom zvanim SDA. U ovoj anketi SDP je osojio 15, 6 posto glasova.

 

sdp-ks-izbori-2020-3

 

Naša stranka također dosta dobro stoji u anketi DEPO Portala (11,6 posto), ali su njihova očekivanja sigurno bila znatno veća. Tek treba praviti analize što je razlog relativnoj stagnaciji u razvoju ove po svemu potentne stranke. Većina kritičara  istaći će vjerovatno uskosarajevski centrizam ove stranke; njima je još uvijek sve dalje od Čengić Vile ulazak u političko blato, koje nije baš po ukusu dobrog dijela elitističkih nastrojenih kadrova ove stranke. Kao da je njihova deviza, a ne SDA - drži se centra, pa nek je k'o avlija.

 

Više nego dobro je u ovoj anketi prošao Radončićev SBB. Teško je objasniti razloge zašto, imajući u vidu svu političku gimnastiku i koalicionu akrobatiku kroz koju je ova stranka prolazila posljednjih godina, od ljubavi unutar „Šestorke“ do žestokog zagrljaja sa SDA.

 

fahrudin-radoncic-sbb

 

Iznenađenje ankete je dobar plasman Ekološko-slobodarskog pokreta koji je dobio 7,8 posto glasova. Ova nova stranka, koju je osnovao umjetnik Damir Nikšić, svoj program zasniva na ekologiji i individualizmu, te je bilo realno prepostaviti kako ona ima svoje limite u pridobijanju šire biračke baze. Jedan od razlog za dobar plasman je sigurno dobro osmišljena i potpuno drugačija promotivna kampanja i pamtljiv slogan „Razvedrimo Sarajevo“; drugi razlog jednim dijelom sigurno leži i u strukturi čitalaca koju ima DEPO Portal.

 

damir-niksic-espo

 

Platforma za progres Mirsada Hadžikadića osvojila je 5 posto glasova, što je za mnoge i očekivano, budući da je njen lider radio u posljednje četri godine vrijedno na razvoju i širenju ove stranke. Istovremeno, za mnoge je sama pojava profesora Hadžikadića bila pozitivna i donijela je drugačiji mogući pristup politici. Mnogima, odavno zasićenim balkanoidnim političarima koji su uzurpirali naše živote blizu trideset godina, to zasigurno godi.

 

Relativno skroman rezultat ostvarila je Nezavisna bosanskohercegovačka lista, koju vodi Ibrahim Hadžibajrić. Ali bilo bi nerealno i očekivati bolji rezultat od ove stranke, jer je ona po svemu lokalna politička opcija u funkciji očuvanja pozicija njenog predsjednika, prije svegu u Općini Stari Grad.

 

Katastrofalan rezultat u našoj anketi ostvarila je  Demokratska fronta Željka Komšića. Oni su dobili tek 2,1 posto glasova, što je očigledan pokazatelj kako su ova stranka i njen lider u strahovitom slobodnom padu. Zna se i zašto.

 

demokratska-fronta-izbori-2020

 

Nekad jaka i moćna Stranka za BiH dobila je tek 1 posto glasova; ovoj stranci se, nakon političkog kraja karijere Harisa Silajdžiča, nikako ne da izađe na zelenu granu. Zasigurno to neće biti slučaj i na ovim lokalnim izborima.

 

Sve ostale stranke su ovoj anketi ukuono dobile 3 posto glasova; unutar ove grupacije glasači su najčešće zaokruživali Građanski savez (GS) ili Socijdemokrate BiH. Ali, sve je to premalo za iole ozbiljniju analizu.

 

depo-anketa

 

Bila je ovo kratka analiza rezultata ankete DEPO Portala. Ukoliko smatrate da vam može pomoći u lakšem snalaženju uoči nedeljnih izbora, rezultati su vam na raspolaganju.

 

Ukoliko ste nazadovoljni njima, onda u nedjelju izađite na izbore, uzmite olovku u ruke i demantirajte ih!

 

(DEPO Portal/ak)

BLIN
KOMENTARI