DEPO INTERVJU/ SANELA PRAŠOVIĆ-GADŽO, KANDIDATKINJA ZA NAČELNICU OPĆINE NOVI GRAD

Ono što obećam, ja i riješim! Ako su Delić i Efendić favoriti u odnosu na mene, onda mi kao društvo imamo problem!

Front 11.11.20, 11:35h

Ono što obećam, ja i riješim! Ako su Delić i Efendić favoriti u odnosu na mene, onda mi kao društvo imamo problem!
Iza svog programa i svojih obećanja čvrsto i odlučno stoji, i poručuje da će vrata njenog kabineta, ukoliko pobijedi, uvijek biti otvorena za sve građane... Otvoreno o sebi, svom predizbornom programu, uvredama na svoj račun i prljavoj političkoj borbi, za DEPO Portal govori Sanela Prašović-Gadžo, kandidatkinja za načelnicu Općine Novi Grad

 

 

Kada je nakon 27-godišnje karijere u novinarstvu zaplovila u političke vode, za neke je to bilo iznenađenje. Međutim, oni koji je bolje poznaju, znali su da u politici zasigurno neće samo statirati, poput mnogih drugih, već djelovati jednako prodorno, ako ne i jače, kao što je to radila baveći se medijskim poslom.


Sanela Prašović-Gadžo dobro je poznato ime bh. javnosti, a njen politički put za kratko vrijeme potvrdio je prethodnu konstataciju. U političku borbu, kao kandidatkinja ispred SBB-a za načelnicu Općine Novi Grad Sarajevo na Lokalnim izborima, ušla je smjerno, odlučno i žestoko. Svoje protivnike ne potcjenjuje, ali sebe cijeni više i za to iznosi vrlo jasne argumente. Iza svog programa i svojih obećanja čvrsto i odlučno stoji, i poručuje da će vrata njenog kabineta, ukoliko pobijedi, uvijek biti otvorena za sve građane ove općine.
   

O svemu tome govori u razgovoru za DEPO Portal, ali i o uvredama kojima je izložena kao žena u politici, o prljavoj predizbornoj kampanji, o svojim najistaknutijim protivkandidatima, Semiru Efendiću (SDA) i Adnanu Deliću (Četvorka), o najvažnijim projektima u Općini Novi Grad koje želi pokrenuti, najvećim problemima koje je spremna odmah rješavati...  

 

Razgovarale: Mirna DUHAČEK i Angelina ALBIJANIĆ-DURAKOVIĆ

 

Gospođo Prašović-Gadžo, kandidatkinja ste za načelnicu Općine Novi Grad i u nedavnoj anketi DEPO Portala odnijeli ste pobjedu nad altuelnim načelnikom Semirom Efendićem (SDA) i kandidatom “Četvorke” Adnanom Delićem (NiP-SDP-NS-NBL), po mnogima ipak favoritima za ovu poziciju… Kako to komentirate i mislite li da su predizborne ankete, bar donekle, realni pokazatelj odnosa snaga u predizbornoj trci?  
 

Prvo, iskreno sam obradovana rezultatom te ankete, kao i ove druge gdje sam prva na listi svih kandidata u Sarajevu. No, ne slažem se sa Vama da postoje favoriti. Zašto bi neko bio favoriziran u odnosu na nekog drugog? Ja sam osoba koja ima već 30 godina radnog iskustva. Radila sam kao urednik na državnoj televiziji u informativnoim emisijama gdje sam  stekla sam veoma veliko političko iskustvo. Potom sam osnovala firmu koja je zapošljavala 15 radnika. Naravno, ta firma posluje i danas na tržištima BiH i cijele Europe. U zadnje dvije godine se aktivno bavim politikom i zastupnik sam u Federalnom parlamentu BiH i članica Komisije za sigurnost. Građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine su se u proteklom periodu uvjerili u moje inicijative - od zaustavljanja formiranja rezervnog sastava policije u RS do rješavanja drugih, veoma bitnih problema građana u FBiH. Ja sam inicirala zaključak i Parlament je isti usvojio da budu besplatni lijekovi za djecu koja boluju od raka. Ja sam tražila da se poveća iznos poticaja za poljoprivredu i to je urađeno. Bila sam najglasnija kao članica Komisije za sigurnost i ukazivala na niz nepravilnosti tokom nabavke respiratora. Dobitnica sam brojnih domaćih i ino nagrada za rad. Magistrirala sam odnose s javnošću i trenutno sam na doktorskom studiju komunikacijskih znanosti. Potpuno sam realizovana zakoračila u politiku.


Vraćam se ponovno na Vaše pitanje o favoritima  konkretno, zašto bi gospodin Adnan Delić bio favorit u odnosu na mene? Uz dužno poštovanje, ali ta osoba je jučer zakoračila u politiku, nema neke velike stručne reference niti ikakve predispozicije za načelnika, a u kampanju je krenuo sa parolom - krv i zemlja su domovina, što je naziv nacističke ideologije Blut und Boden s kojom je počinjen holokaust. S druge strane, gospodin Semir Efendić je zbog načina na koji je radio proteklih osam godina opterećen brojnim predmetima u Tužiteljstvu, od onih koji je se odnose na korupciju, pa privredni kriminal, nesavjesno postupanje u službi, zloupotrebu položaja i sa jednom potvrđenom optužnicom. Ako su to favoriti, onda mi kao društvo imamo problem.


Iznijeli ste bogat program – od obnavljanja fasada, besplatnog parkinga za stanare Općine i modernizacije rada općinskih službi do otvaranja narodne kuhinje, vrtića, senzornih soba za djecu s poteškoćama u razvoju... Mislite li da je sve to moguće uraditi u jednom mandatu?


Potpuno stojim iza svih riječi iz mog programa. Taj program sam radila zajedno sa stručnim osobama za određena područja, zajednički smo kreirali smjernice i projekte za uistinu bolji Novi Grad i taj program ću i ispuniti. Sramotno je da mi 25 godina nakon okončanja rata imamo na području Novog Grada oštećene fasade zgrada od granatiranja. Sramotno je i da su nam na trgovima polomljene ploče i nije riješen problem saobraćaja u mirovanju. Sramotno je i da parkove betoniramo da bismo napravili nekoliko parking mjesta. Sramotno je i da se u pojedinim naseljima parking naplaćuje. Sramotno je i da u rubnim dijelovima Novog Grada stanovništvo nema redovan gradski prijevoz. Ljudi su u strahu i nelagodi jer ne znaju ni kada će stići kombi, niti postoji plan vožnje. Sramota je i da podvožnjak prema Buća Potoku poplavi svaki put kada se dogodi jači pljusak, itd. Ono što sam obećala, ja ću i riješiti.


Kada biste bili izabrani za načelnicu Općine Novi Grad, bili biste ujedno i prva načelnica jedne sarajevske općine. Kako komentarišete činjenicu da do sada nijedna žena u glavnom gradu BiH nije dobila takvo povjerenje građana - mislite li da nije bilo dobrih kandidatkinja ili postoji drugi razlog?


Vrijeme je da u Sarajevu konačno dobijemo jednu načelnicu. Problem zašto ranije nismo imali načelnicu je višeznačan i počinje od toga na koji način političke stranke gledaju na žene u svojim redovima. Da li su one tu da bi popunile zakonom zagarantovanu kvotu ili pak njihov politički angažman ima veći smisao? Ukoliko ima veći smisao, onda stranka predlaže žene za odgovorne pozicije, primjerice i kao kandidatkinje za načelnice ili gradonačelnice. Potom dolazimo i do toga kako građani glasaju. BiH je nažalost jedna od onih država u kojima je ženi kandidatkinji iznimno teško da se nametne, da prezentira svoje reference, svoju stručnost. Ovdje se žena vrijeđa, potcjenjuje, umanjuju se njene sposobnosti, verbalno se nastoji degradirati. No, prije svega, žena u politici se vrijeđa. Semir Efendić je 2013. izrekao uistinu skandaloznu uvredu za žene u BiH kada je komentirao rad Kluba parlamentarki. Podsjećam, on je tada rekao: “Većina žena koje djeluju kroz različite ženske organizacije u javnoj komunikaciji pokazuju izuzetno visoku dozu frustracije. Mislim da se uglavnom radi o različitim ličnim frustracijama koje se dodatno povećavaju djelovanjem kroz ženske organizacije, a onda se pokušavaju liječiti djelovanjem u javnom prostoru, gdje se cijelo društvo proglašava krivcem za nečiju ličnu situaciju“.

Ovakvo stajalište možda i u najbližem definira poziciju žena u politici danas u Bosni i Hercegovini. Ako se upustimo u malo dublju i detaljniju analizu medijskih tekstova i sadržaja, vrlo često nailazimo na potvrdu diskriminacijske prakse i objektivizaciju žena.


Često se može čuti i primjedba da čak ni žene ne glasaju za žene – šta mislite o tome? Jeste li Vi stekli takav dojam?


Ja iskreno ne želim vjerovati u to, ali nažalost, to je vrlo dokaziva pojava na ovim prostorima. A zašto je to tako uistinu ne znam. Voljela bih razgovarati sa ženama koje na kandidatskim listama glasaju za muškarce a ignoriraju žene kandidatkinje. Voljela bih da ih upitam zašto to rade? Ja sam kroz cijeli svoj život i karijeru davala podršku drugim ženama i to ću nastaviti.


S druge strane, česta su i uvjerenja da su žene pragmatičnije i preduzimljivije od muškaraca, te da stoga postižu i bolje rezultate na rukovodećim mjestima, ali im se ne pružaju prilike za to… Da li se slažete sa takvim tvrdnjama? Može li se uopće praviti razlika između žena i muškaraca na vladajućim pozicijama i u čemu je ona najizraženija?        


Postoje naučna istraživanja koja idu u prilog takvoj tvrdnji. Ja trenutno radim na doktorskoj disertaciji upravo o ženama liderima. Mogla bih dakle dugo pričati o tome. No, želim kazati nešto drugo. U svojoj 27 godina dugoj novinarskoj karijeri nikada nisam sebe gledala kao ženu novinarku ili kao ženu ratnu reporterku ili kao ženu urednicu. Radila sam svoj posao najbolje što sam mogla i usudim se kazati mnogo, mnogo bolje od brojnih muških kolega. Dokaz za to su priznanja, nagrade domaće i inozemne, najgledanije emisije koje sam uređivala, pripremala. Nijednu nagradu nisam dobila zato što sam žena. Dobila sam ih zato što sam u određenim trenucima bila najbolja u profesiji. Svaka žena mora se truditi da bude kompetentna, da radi na svojoj stručnosti, da se takmiči da u svojoj profesiji bude najbolja, a ne samo kao najbolja žena u određenoj profesiji.

 

sanela-prasovic

Kako građane osvijestiti da oni plaćaju rad Općine i načelnika i da imaju puno pravo da se “miješaju” u njihov rad?

Moj prvi korak ukoliko dobijem povjerenje građana će biti da Općinu Novi Grad pretvorim u najtransparentniju općinu u Bosni i Hercegovini. To stoji i u mom programu. Moj prioritet će biti da se uvede red. Odmah ću krenuti u realizaciju projekta transparentnosti općinskog budžeta. Na taj način se sprječava pogodovanje i manipulacija novcem građana. Otvorit ću budžet Općine Novi Grad Sarajevo prema javnosti, prema građanima, kako bi upravo građani iz svoga doma mogli u bilo kojem trenutku imati uvid u sve budžetske stavke. I ne samo to, svim građanima putem besplatne aplikacije omogućiti ću transparentan uvid u isplate iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo! To znači jednim klikom vidljive i transparentne sve isplate, dnevnice zaposlenika općine, plaće i slično. Ovim načinom otvaranja prema građanima, Općina Novi Grad Sarajevo postiže najviši mogući nivo transparentnosti i sprječava mogućnosti za nepotizam i stranačko zapošljavanje u Općini zbog „kupovine“ izbornih glasova. Uz navedeno, ovim projektom se zaustavlja i dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje budžetskih sredstava. To je važno jer u BiH građani smatraju da je korupcija izuzetno raširena na lokalnom nivou i ja želim da se svaka marka iz općinskog budžeta vidi, da se jasno za nju zna. Druga stvar koja je iznimno bitna jeste da se ovakvim transparentnim načinom rada postiže  veliki korak u suzbijanju i borbi protiv korupcije na lokalnom nivou.  
 Dalje, uvest ću digitalizaciju rada općinskih službi kroz savremeni program informisanja građana. Poznato je da digitalizacija vodi učinkovitijem, transparentnijem i bržem poslovanju što pridonosi kvaliteti i boljem standardu života građana. Želim uvesti rješenje koje ubrzava proces obrade i praćenja predmeta koje su građani predali Općini. Putem programa građani mogu u svakom trenutku doznati stepen riješenosti svog predmeta. Program je dostupan putem računara, tableta ili mobilnog uređaja, a sve informacije se generiraju u realnom vremenu. Građani će moći vidjeti kod kojeg općinskog službenika je njihov predmet i šta se poduzelo s istim u vezi. To će ujedno i meni kao načelnici omogućiti veći uvid u rad općinskih službenika. Smatram da je vrijeme da građani imaju kontrolu nad procesima unutar općinskog rada jer građani su ti koji pune svojim novcem budžet.
 Želim da općina bude servis građana jer općina projekte realizuje zahvaljujući novcu građana. Stoga ću poduzeti aktivnost i da penzioneri imaju svoje klubove. Izuzev toga, pripremam projekat jedne vrste narodne kuhinje za penzionere u potrebi, a koja bi bila restoranskog tipa. Obraćali su mi se penzioneri koji imaju tu vrstu potrebe i moramo to učiniti na dostojanstven način. Odmah ću početi raditi na rješavanju pitanja parkinga koji će biti besplatan, adekvatan i riješen uz tehničku zaštitu.
Prioritet mi je implementirati projekat senzornih soba za djecu s poteškoćama u razvoju. To su neki od projekata koje ću realizirati i definirani su nakon obimnih razgovora sa našim građanima. To znači da će građani kroz realizaciju vidjeti i osjetiti da općinska administracija radi za njihov bolji život.

Najavili ste da će prva stvar koju ćete uraditi, ukoliko budete izabrani za načelnicu Općine Novi Grad, biti ukidanje službenih automobila u Kabinetu načelnika i drugih benefita. Kažete da je načelnik u službi građana i nije ništa važniji od njih… Međutim, obećanja su jedno, ali u praksi često samo funkcionisanje vlasti nameće određene privilegije koji se ne mogu izbjeći. Kako se Vi namjeravate oduprijeti tome i ostati “nevažniji od građana”?    
 

Držim da je nedopustivo da osoba na poziciji načelnika jedne općine uživa bilo kakve privilegije. Ja ću biti načelnica koja nikada neće imati službeno vozilo niti vozača. Bivši načelnik je imao dva ili tri vozila, vozača, itd. Ja nikada neću sjesti u službeno vozilo, a posebice ne bih nikada to vozilo koristila izvan radnog vremena u privatnu svrhu. Ne želim nikada imati niti sredstva za reprezentaciju da mogu izvan ureda plaćati neke ručkove. To prosto nije moj način života i razmišljanja o obavljanju funkcije načelnice. Ne smatram da načelnik nije nimalo važniji od naših građana. Naprotiv, ta je pozicija servis građana i na posao treba ići kao i svi naši građani.


Aktuelni načelnik Semir Efendić bori se za treći mandat. Zašto mislite da je on pogrešna osoba za ovu funkciju? Šta biste izdvojili kao njegove najbolje, a šta kao najgore poteze?


Ne želim komentirati gospodina Efendića. U jednom od prethodnih odgovora sam navela dio problema prisutnih na području Općine Novi Grad koje za osam godina mandata taj načelnik nije riješio. Smatram nedopustivim i da on sada ide u kampanju koristeći ono što je Općina radila novcem građana. To je manipulativno iz više smjerova. Odluke donosi Općinsko vijeće, ne načelnik sam. On osobno je čak bio protiv nekih projekata kao što su igrališta u određenim naseljima, ali su ti projekti realizirani zahvaljujući inicijativi vijećnika SBB-a i tome što su ih članovi Općinskog vijeća usvojili. Efendić se ponaša kao Luj XIV - država to sam ja, odnosno općina to sam ja i onda ide okolo i naslikava se s pričom o projektima koje je općinska administracija radila. Pa, vidite, to izuzev što je sramotno, to je i velika manipulacija. Međutim, najgori potez je njegov bijeg od problema s objašanjavanjem kako nešto nije općinska nadležnost. Pa vidite, ja smatram da je sve što otežava život građana općinska nadležnost i da se načelnik mora potruditi da u komunikaciji i radu sa drugim nivoima vlasti riješi probleme, od deponije Smiljevići do svih drugih.


Koliko će previranja i afere u SDA imati utjecaja na biračko tijelo? Shodno tome, da li mislite da bi za Efendića bilo bolje da se 'riješio' bremena SDA prije izbora ili mu baš SDA kao takva treba da bi osvojio izbore?


Ne želim komentirati odnose unutar SDA. Koliko je poznato u javnosti njega je kandidirala SDA Novi Grad. Na zajedničko predstavljanje kandidata SDA BiH za Kanton Sarajevo nije došao, ignorirao je stranku. A sada čujemo i da on nakon izbora, već 17.11. napušta SDA BiH i ide u osnivanje svoje stranke. Ako je to tačno, onda je to izdaja SDA BiH a samim tim i njihovog biračkog tijela. No, SDA je velika stranka, ozbiljna stranka, koja ima veliko biračko tijelo i oni se znaju nositi sa tim, kao i sa Efendićem.


Vaš drugi protukandidat je Adnan Delić ispred 'Četvorke'. Šta mislite kakve su njegove šanse?


Građani će odlučiti o našim šansama. Ja osobno zamjeram Adnanu Deliću što je dopustio da osoba njemu bliska na objavi vašeg portala napiše brutalnu uvredu za mene i to samo zato što sam pobijedila Delića i Efendića u vašoj anketi. Gospodin Delić je zajedno sa prijateljima, radnim i stranačkim kolegama na naslovnoj fotografiji profila sa kojeg je stigla uvreda. Na toj fotografiji je i logo njegove humanitarne organizacije. Ta ista fotografija stoji i na službenoj stranici njegovog udruženja. Dakle, nije to tamo neka fotografija s kojom on nema veze. On tu itetkako ima veze i bilo bi pristojno da je uputio izvinjenje. Ni on, niti stranka Narod i Pravda nisu reagirali na tu uvredu, a ta šutnja znači da oni to odobravaju. Ako je to način na koji misle vladati, onda je to pogrešan način. U civiliziranom društvu ženama se ne govori da su “krave” kada ih one pobijede u nečemu. Očito da Delić i NiP gaje neke drugačije vrijednosti.

 

U predizbornoj kampanji u Novom Gradu mnogo se govorilo o Kongresnom centru, o njegovoj namjeni i o utjecaju na kvalitetu zraka u Sarajevu. Optužili ste Semira Efendića da je lagao građanima i investitorima da je zemlja općinska, iako je veći dio zemlje u vlasništvu BHRT-a. Ako pobijedite na izborima, kako biste pristupili tom projektu? Da li biste ga odmah odbacili ili išli tražiti nova rješenja?


Nisam ja, kako kažete, optužila gospodina Efendića, već sam iznijela u emisiji argumetirane činjenice, pročitala dokumenta, citirala što u njima stoji. Pod krinkom “Kongresnog centra” Efendić je upakovao tri ogromne stambene kule. Investitorima je u službenom dokumentu nudio da kupe zemljište za izgradnju “Kongresnog centra” i napisao da je zemljište 100% općinsko, a zemljište je vlasništvo RTV BiH. Platio je novcem građana 234.000 KM izradu idejnog rješenja a prodaje to zemljište, dakle čini uslugu nekom privatnom investitoru.


Treba li općini Novi Grad uopće kongresni centar?


Ja kao načelnica držim da mi trebamo imati Kongresni centar, ali taj se projekat mora realizirati na drugačiji način. Potpuno mora biti sukladan Studiji o ventilacionim koridorima i projekat se sukladno tomu mora redefinirati i prilagoditi. Dalje, ono što je Efendić potvrdio u debati jeste da građani s njim na čelu općine imaju potpunu nesigurnost, jer on je rekao da općina može planirati šta želi i na privatnom zemljištu građana. To baš i nije tako. Mogu se planirati infrastrukturni projekti od značaja za grad ali ne i recimo niz stambenih zgrada koje poželi neko izgraditi na tuđoj parceli. I onda kod dvije porodice Hrvata koji žive na području Novog Grada dođu općinski službenici i kažu im da općina želi da se na njihoj zemlji izgrade stambene zgrade. Ljudi ih pitaju pa kako i zašto na njihovoj zemlji, a ovi im odgovore - zato što smo tako isplanirali. Ljudi kažu - pa ako mora, mi ćemo onda razgovarati sa tim privatnim investitorom koji na našoj zemlji želi praviti stambene zgrade. A onda im iz Općine Novi Grad kažu - ne, ne možete vi direktno. Vi morate općini prodati vaše zemljište, a općina će investitoru. To ja zovem otimačinom i tjeranjem građana, maltretiranjem građana i to mora prestati. Tužno je što je Efendić potvrdio da to rade i da to mogu da rade. Eh, pa ne mogu. Zajedno sa građanima ja ću to zaustaviti.


S obzirom da ste novinarka sa 27-godišnjim iskustvom, javni nastup sigurno je Vaša prednost u odnosu na ostale kandidate. Na koji Vam način Vaša profesija pomaže ili odmaže u ovoj kampanji te šta će Vam značiti i koliko koristiti ukoliko pobijedite?


Meni osobno je teško sudjelovati u emisijama jer sve znam kako to funkcionira. Hiljade uživo dijaloških i svih drugih emisija sam uradila kao urednica i ja vidim kada voditelj ima fleksibilniji odnos prema nekome, vidim i čujem glas iz slušalice u uhu voditelja koji mu glasno iz režije daje instrukcije, no smatram da nije primjereno da voditelj uporno prekida kandidate koji javnosti žele predočiti neke informacije.

Televizija kao medij treba biti prijenosnik informacija koje im određene osobe prezentuju. Voditelj uvijek mora biti u funkciji prijenosnika informacija na način da gostu omogući da iznese svoje statove. Ukoliko voditelj želi da dominira i kontinuirano prekida sagovornika, to dovodi do toga da informacije ne mogu na adekvatan način biti prezentirane gledateljima, a televizija kao medij gubi svoj osnovni smisao. Danas nažalost gledamo na brojnim tv stanicama da voditelji žele dominirati pa bezbroj puta neprimjereno prekidaju gosta, ne daju mu da završi i izgovori misao, itd.

No, ja se znam dosta dobro izboriti s tim jer poznajem tu profesiju i situaciju. U debatama se suočavamo i iznosimo stavove i tvrdnje. Tu nema polaganog razgovora uz kaficu. Debata je borba mišljenja. U ovoj debati ja sam slušajući i gledajući sve što se oko mene dešava, odlučila biti glasna, nastojati da predočim argumente o neistinitim tvrdnjama, manipulacijama i lošem radu prethodnog načelnika Efendića, nastojala sam prezentirati glavne smjernice mog izbornog programa. Sudeći prema pozitivnim reakcijama javnosti i tomu što sam dan poslije pobijedila u anketi za izbor načelnika Općine Novi Grad, uradila sam u toj debati dobar posao.

 

Kako biste ocijenili dosadašnji tok predizborne kampanje? Je li prljavija od prethodnih? Na koje sve načine je pandemija utjecala na kampanju i mislite li da će zbog Covida-19 izlaznost biti manja nego prethodnih godina?


Držim da je sada u vrijeme pandemije i u danima kada naši sugrađani nažalost umiru od bolesti COVID-19 najvažnije voditi računa o zaštiti zdravlja i života građana. Kada sam kao generalna sekretarka SBB-a donijela odluku da nećemo ići sa predizbornim okupljanjima i skupovima, uradila sam to iz bojazni da bi broj oboljelih i zaraženih mogao porasti. Danas, nažalost, pratimo i da se upravo to i dogodilo. Iskreno, dobro je da sam povukla pravi potez i ne mogu da shvatim toliku neodgovornost drugih stranaka koje organizuju skupove sa velikim brojem građana. Ako sam svojom odlukom spasila jedan život, ja sam sretna.

Dalje, Savez za bolju budućnost BiH je stranka koja se odgovorno ponaša i ne može nam kampanja biti prioritet nad zdravljem stanovništva. S druge strane, ja osobno kampanju vodim na jedan umjeren način, najviše preko društvenih mreža, te obilaskom naselja uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Građani to odobravaju, razumijemo se i imam njihovu veliku podršku. Stotine poruka primam svakodnevno i uistinu se trudim svima odgovoriti, saslušati njihove probleme, tražiti rješenja zajedno sa njima. Bila sam glas građana i kao novinarka i to sam ostala i kao političarka. Kakva će biti izlaznost 15.novembra iskreno ne bih mogla pretpostaviti. Razumijem da su građani u strahu od koronavirusa. Ali se nadam da će uz osobnu zaštitu, maske i rukavice, građani ipak izaći na izbore i iskoristiti svoje demokratsko pravo.


Generalna ste sekretarka Saveza za bolju budućnost BiH. Kakve su Vaše prognoze uspješnosti SBB-a na narednim lokalnim izborima? Šta, po Vama, SBB izdvaja od ostalih stranaka koje će se naći na izbornim listićima?


SBB na ovim izborima ima najbolje kandidate. Riječ je mnogim potpuno realiziranim osobama, stručnim osobama. Gledam i na vašem portalu da je na anketi stranaka SBB prvi po glasovima. Vjerujem u odličan rezultat.


Zašto bi stanovnici sarajevske Općine Novi Grad trebali glasati za Vas?


Pozivam građane Novog Grada da izađu na glasanje i biraju promjene. Biti ću načelnica koja ću građanima Novog Grada omogućiti besplatan parking u naseljima Dobrinja, Alipašino Polje i Mojmilo. Rješit ću probleme deponije Smiljevići i probleme sa javnim gradskim prijevozom u naseljima Buća Potok, Zabrđe, Boljakov Potok, Ahatovići i Briješće. Penzionerima ću urediti nove klubove, za penzionere u potrebi ću osigurati, urediti restorane za ishranu… i još mnogo toga što se nalazi u mom izbornom programu.


Građani bi trebali glasati za mene jer je za mene politika način da mijenjamo život građana na bolje. Cijeli život sam sa građanima i ostala sam to i kroz politički angažman. Realizirana sam životno i karijerno ušla u politiku i nije potrebna politika da bih se ostvarila. Politika mi treba da bih se borila da nam djeca ostanu ovdje i da sva naša djeca mogu imati posao, a ne samo ona sa određenim partijskim knjižicama. Ja ću, dakle, biti načelnica koja će brinuti o svakom stanovniku Općine Novi Grad. Svi stanovnici će biti ravnopravno i jednako tretirani. Svima ću jednako pomagati i truditi se da njihov život bude bolji u dijelu koju Općina može učiniti. Vrata mog ureda biti će otvorena za građane. Neću imati službeno vozilo, vozača, ni kartice za reprezentaciju. Biti ću načelnica kojoj će obilazak terena i razgovori sa građanima biti prioritet i svakodnevni dio radnih obaveza. Biti ću načelnica koja je njihov glas. VRIJEME JE ZA BOLJI NOVI GRAD.

 

(DEPO PORTAL/ad)