Sud BiH odlučuje o prijedlogu Tužilaštva

Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić stigli na ročište: Nezakonito izuzeli snimak s video-nadzora u poslovnici 'BH Pošte'

Front 10.11.20, 10:14h

Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić stigli na ročište: Nezakonito izuzeli snimak s video-nadzora u poslovnici 'BH Pošte'
Sumnja se da snimak nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za lične obračune s političkim neistomišljenicima te je objavljen u određenom mediju iako je imao oznaku “interno”

 

U pratnji advokata u Sud BiH stigli su optuženi Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije i Muhamed Pekić uposlenik OSA-e za koje Tužilaštvo BiH traži zabranu obavljanja dužnosti i kontakta sa drugim uposlenicima OSA-e.

 

"Optuženi se terete da su, tokom mjeseca augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA. Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlouporabili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

S obzirom da je optužnica potvrđena čime je otpočeo krivični postupak Zakon o OSA-i je jasan te bi Mehmedagić mogao biti i razriješen o čemu govori član 26.

 

"Generalni direktor i zamjenik generalnog direktora mogu prije isteka mandata biti razriješeni dužnosti ako to sami zatraže; ukoliko trajno izgube sposobnost za obavljanje svojih dužnosti; ukoliko ne provode odluke Vijeća ministara kojima se usmjerava rad Agencije; ukoliko ne rade u skladu sa važećim zakonima ili propisima; ukoliko ne provode mjere za nadzor nad radom Agencije; u slučaju da je protiv njih pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili otkrivanja državne, vojne ili službene tajne, ili ako je protiv njih izrečena pravosnažna kazna zatvora zbog počinjenog krivičnog djela koje ih čini nedostojnim obavljanja tih dužnosti", navodi se.

 

Prema optužnici, Mehmedagić i Pekić nezakonito su izuzeli snimak s video-nadzora u poslovnici “BH Pošte” u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Sumnja se da snimak nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za lične obračune s političkim neistomišljenicima te je objavljen u određenom mediju iako je imao oznaku “interno”.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI