Drama okončana/ Trump izgubio bitku života

Pobjednik Joe Biden: Bit će predsjednik svih Amerikanaca

Front 07.11.20, 17:47h

Pobjednik Joe Biden: Bit će predsjednik svih Amerikanaca
Sa 20 elektorskih glasova koje daje ova država, broj ukupnih elektorskih glasova Joa Bidena sada se popeo na 273, što znači tri više nego što je minimalno potrebno za pobjedu na najneizvjesnijim američkim izborima

 

Američka televizijska mreža CNN javlja da je s pobjedom u saveznoj državi Pensilvaniji, Joe Biden definitivno osvojio dovoljno elektorskih glasova da već sada može biti proglašen predsjednikom SAD-a.

 

Naime, s 20 elektorskih glasova koje daje ova država, broj ukupnih elektorskih glasova Joa Bidena sada se popeo na 273, što znači tri više nego što je minimalno potrebno za pobjedu na najneizvjesnijim američkim izborima.

 

"Ameriko, čast mi je što ste me izabrali da vodim našu divnu zemlju. Pred nama je težak posao, ali ovo vam obećavam: bit ću predsjednik svih Amerikanaca - bez obzira jeste li ili niste glasali za mene. Zadržat ću vjeru koju ste mi dali", poručio je Biden putem Twittera nesposredno nakon objave vijesti o pobjedi.

 

 

Član je Demokratske stranke. Profesor je prava na više američkih univerziteta i od 1973. godine senator države Delaware. Dana 23. augusta 2008. godine je objavljeno da ga je Barack Obama, kandidat Demokratske stranke za predsjednika SAD na izborima 2008. godine, izabrao za svog kandidata za potpredsjedničko mjesto. Nakon Obamine pobjede na izborima, Biden je u jaunaru 2009. godine (kada je Obama stupio na dužnost) postao 47. potpredsjednik SAD-a. Dužnost potpredsjednika prestao je obnašati u 20. janura 2017. godine.

 

Još u ranoj fazi srbijanske agresije na području bivše Jugoslavije, Biden je bio pristaša aktivne, po potrebi i agresivne, vanjske politike SAD-a. Među prvima je Slobodana Miloševića nazvao ratnim zločincem.

 

 

Zalagao se za prekid sankcija na uvoz oružja prema srpskim protivnicima i za održavanje vojne obuke bosanskim vojnim snagama. Njegov utjecaj na Billa Clintona i zalaganje za tu opciju bilo je odlučujuće za vojni angažman NATO-a u zračnim operacijama protiv Srbije i vojnih snaga bosanskih Srba.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI