Direktorica pojasnila proces

Izetbegović o kašnjenju rezultata testiranja: Svaki uzorak koji dođe u KCUS bude obrađen u roku od 24 sata, ali...

Hronika 07.11.20, 09:14h

Izetbegović o kašnjenju rezultata testiranja: Svaki uzorak koji dođe u KCUS bude obrađen u roku od 24 sata, ali...
Izetbegović je ocijenila krajnje neprimjerenim šikaniranje prim. dr. Anise Bajramović, v. d. šefice Kriznog štaba KS, u Skupštini Kantona Sarajevo

 

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gostovala je u programu Radija BIR.

 

Istina je da broj zaraženih koronavirusom raste, ali to nije ništa neočekivano, rekla je Izetbegović, te podsjetila da je odavno upozoravala na mogućnost ovakvog scenarija.

 

- Mi smo u početku pandemije bili ocijenjeni kao jedna od zemalja koja se najbolje nosila s pandemijom. Pokazali smo izvanredan stepen discipliniranosti. Taj kolektivni stepen odgovornosti bio je ozbiljniji i na višem nivou. U jednom trenutku se desilo da je došlo do potpuno iracionalnog popuštanja discipline i desilo se šta se desilo, imamo veliki broj zaraženih - prokomentirala je Izetbegović.

 

Rekla je da prioritet KCUS-a, koji se mora baviti teškim slučajevima oboljenja od Covid-bolesti, jesu i ti pacijenti, ali i ogroman broj drugih oboljelih od raznih bolesti kojima je neophodna uluga KCUS-a. Iznijela je podatak da je oko 20 pacijenata oboljelih usljed zaraze koronavirusom na respiratorima.

 

- KCUS je do sada uradio oko 100.000 PCR uzoraka. Svaki uzorak koji dođe u Klinički centar bude obrađen u roku od 24 sata. Čim rezultat bude gotov, mi šaljemo nazad ime i prezime, rezultat - nalaz o pozitivnosti, onom ko nam je poslao uzorak - kazala je, između ostalog, Izetbegović odgovarajući na pitanje da li je istina da građani rezultate čekaju i po nekoliko dana.

 

Dodala je da, ukoliko se na rezultate i čeka dugo, onda je problem u onima koji ne javljaju rezultate na vrijeme ljudima koji su se testirali.

 

Izetbegović je detaljno objašnjavala rad KCUS-a u vrijeme pandemije koronavirusa, kao i općenito funkcioniranje zdravstvenog sistema tokom posljednjih mjeseci.

 

Izetbegović je ocijenila krajnje neprimjerenim šikaniranje prim. dr. Anise Bajramović, v. d. šefice Kriznog štaba KS, u Skupštini Kantona Sarajevo.

 

- Čula sam način na koji je jedan od zastupnika, politikant jedan, izvrijeđao dr. Bajramović, koji je nju pokušavao da uči kad se uzimaju Covid-brisevi, što je definitivno krajnje degutantno i sramotno, učiti doktoricu Bajramović epidemiologiji. Čovjek za kojeg nisam sigurna da uopće zna svoj posao. To je zaista sramotno. To je i razlog zbog kojeg je ta, vrlo stručna žena, podnijela ostavku na čelu Kriznog štaba. Nadam se da će narod znati da prepozna ljude koji šire laži i paniku, lupetaju po Facebooku, daju preporuke o terapiji... Iskreno se nadam da će jednog dana postojati neko ozbiljno vještačenje toga svega, sa posljedicama koje će svi morati da podnesu. Ovo je, ipak, vanredno stanje i situacija u kojoj se nalazimo je nešto što treba da predstavlja nacionalnu važnost - rekla je direktorica KCUS-a.

 

Između ostalog, rekla je da "moli građane da ne slušaju one koji imaju dug jezik, a kratku pamet".

 

- Neka slušaju stručnjake i poštuju mjere - poručila je uz napomenu da je poštivanje mjera ipak mnogo lakše i prihvatljivije, nego da se ponovo ide u lockdown.

 

U vezi s informacijama u medijima da je nekakva "komisija iz Skupštine KS" juče trebala izvršiti "kontrolu" u KCUS-u, Izetbegović je rekla da nema potpune informacije o čemu se tu zapravo radi, ali da je od dvije doktorice koje su članice Skupštine KS dobila informacije da one neće dolaziti u takvu "kontrolu", iako su možda one jedine u tom zakonadvnom tijelu koje su kompetentne za to. Osim toga, pojasnila je, KCUS je zdravstvena ustanova na federalnom nivou, a upravo je Fedralna uprava za inspekcijske poslove dva dana boravila u KCUS-u i izvršila sve provjere u vezi s poštivanjem onoga što je od bolnica zatražio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

 

Ona je objasnila i druge razloge zbog kojih neko može ili ne može dolaziti i vršiti kontrole i obilaske u KCUS-u.

 

Cijeli razgovor za Radio BIR možete poslušati OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI