Organizovani kriminal

U BiH nastavak međunarodne akcije 'Best': SIPA uhapsila šest osoba

Hronika 04.11.20, 13:14h

U BiH nastavak međunarodne akcije 'Best': SIPA uhapsila šest osoba
Nakon što ispita osumnjičene osobe, postupajući tužilac odlučit će o daljim aktivnostima u ovom predmetu

 

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na području Zvornika izvršili su pretrese i lišili slobode šest osumnjičenih osoba.

 

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao članovi grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi prebacivanja ilegalnih migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama EU, te da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi.

 

Provedene aktivnosti dio su strateških mjera koje se poduzimaju u BiH u borbi protiv organiziranih ilegalnih migracija.

 

Osumnjičene osobe u okviru operativne međunarodne akcije "Best", pod istragom su i osumnjičene su da su djelujući sa njima poznatim osobama sa područja R Srbije, sudjelovale u planiranju, organizovanju i realizovanju krijumčarenja ilegalnih migranata sa teritorije R Srbije na teritoriju BiH, preko vodene granice na rijeci Drini.

 

Nakon što ispita osumnjičene osobe, postupajući tužilac odlučit će o daljim aktivnostima u ovom predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI