DEPO INTERVJU/ NERMIN MUZUR, KANDIDAT ZA NAČELNIKA OPĆINE ILIDŽA

Poslije ovih izbora, više ništa neće biti isto... Važan je patriotizam i nakon rata - na tom ispitu SDA je doživotno pala!

Front 03.11.20, 21:12h

Poslije ovih izbora, više ništa neće biti isto... Važan je patriotizam i nakon rata - na tom ispitu SDA je doživotno pala!
U intervjuu za DEPO Portal, kandidat "Četvorke" za načelnika Općine Ilidža, Nermin Muzur govori o bespoštednoj predizbornoj borbi i prljavim političkim igrama, o prioritetima ukoliko postane načelnik ove općine i njenim turističkim potencijalima, o (zlo)upotrebi prava na "bošnjački patriotizam", ulozi i uticaju Islamske zajednice na stavove glasačkog tijela, te tvrdi da nakon novembarskih Lokalnih izbora, ništa u BiH više neće biti isto...

 

 
 
 
Općina Ilidža nakon ovogodišnjih Lokalnih izbora dobija novog načelnika, to je jasno. No, ko će to biti, ostaje da se vidi nakon 15. novembra. 
 
 
I dok jedni vjeruju da će u ovoj sarajevskoj općini načelnička fotelja ostati u rukama iste stranke, drugi su sigurni u potpunu promjenu, a među onima koji se ističe kao najozbiljniji pretedent na ovu funkciju je i kandidat "Četvorke", mladi političar iz redova Naroda i pravde, Nermin Muzur.        
 
 
Rođen je 1985. godine u Sarajevu, gdje je završio Petu gimnazija, sportski smjer. Diplomirani je profesor sporta i tjelesnog odgoja. Na Fakultetu za javnu upravu, Univerziteta u Sarajevu, stekao je diplomu magistra poslovne uprave. Petnaest godina aktivno je igrao odbojku, nastupao za bh. omladinske selekcije. Bogato domaće i internacionalno iskustvo sticao je potom kao jedan od najmlađih odbojkaških sudija u BiH. 
 
 
Dugogodišnje radno iskustvo stekao je u realnom sektoru u oblasti prodaje i marketinga, najvećim dijelom u internacionalnoj kompaniji, na rukovodećim poslovima (Key account manager u kompaniji Aeroexklusive, Sales team supervizor za BiH za L'Oreal Paris...) Godine 2017. formirao je Turističku zajednicu Kantona Sarajevo i smatra da je zajedno sa svojim timom napravio značajne rezultate na domaćoj i internacionalnoj sceni. 
 
 
Na lokalnim izborima 2012., kao i 2016. godine izabran je u Općinsko vijeće Ilidže. Na Općim izborima 2018. godine direktnom voljom građana izabran u Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, gdje je trenutno zastupnik. 
 
 
U intervjuu za DEPO Portal govori o bespoštednoj predizbornoj borbi i prljavim političkim igrama, o prioritetima ukoliko postane načelnik Ilidže i njenim turističkim potencijalima, o (zlo)upotrebi prava na "bošnjački patriotizam", ulozi i uticaju Islamske zajednice na stavove glasačkog tijela, te tvrdi da nakon novembarskih Lokalnih izbora, ništa u BiH više neće biti isto...
 
 
Razgovarala: Angelina ALBIJANIĆ-DURAKOVIĆ
 
 
Gospodine Muzur, ulazimo u završnicu izborne trke za lokalne izbore. Imate puno prigovora kako Vaš najveći protivnik Fikret Prevljak vodi kampanju.  Da li se tu, po Vama, radi o političkoj bahatnosti ili je, pak, u pitanju strah od poraza?
 
 
Dobro ste primijetili, tokom cijele kampanje se pokazuje politička bahatost. Tokom cijele kampanje se zloupotrebljavaju resusrsi Općine Ilidža, koji bi trebali biti vlasništvo svih građana, a ne samo SDA. JP Ilidža se koristi kao vlastito i šalje se na teren po pozivu Prevljaka. Državni službenici u toku radnog vremena bez ikakvih problema su u kampanji, a ne na poslu. Nekoliko sekretara mjesnih zajednica, koji bi trebali inače da su na usluzi građanima i rješavaju im probleme, dijele pakete SDA od vrata do vrata i pokušavaju skupiti koji glas. Sve ovo je više nego dovoljan pokazatelj da su uključili i dozvoljeni i nedozvoljeno jer kako se približavaju izbori, strah je sve veći.
 
 
A kakav program Vi nudite građanima Ilidže? Šta će biti Vaši prioriteti ukoliko budete izabrani za načelnika ove općine?
 
 
Vrlo jasan i realana program nudimo za Ilidžu 2020-2024 „Ilidža dom dobrih ljudi“. Naš prvi prioritet je čovjek koji će živjeti na Ilidži jednakih, a ne privilegovanih stanovnika. Kroz naš plan i program imamo jasno definisano pet segmenata koje smo detaljno razradili, kroz koje želimo da unaprijedimo efikasnost i transparentnost lokalne uprave čineći sistem jadnakim za sve, zatim unaprijedit ćemo poslovni ambijent za postojeće subjekte i potencijalne investitore, unaprijedit ćemo ambijent za aktivizam i promociju ideja građana Općine, unaprijediti kvalitet života i sigurnost građana, i peti segment - kreirat ćemo ambijent u kojem će mladi vidjeti svoju budućnost.
 
 
nermin-muzur
 
 
Kandidat ste „Četvorke“ u ime stranke Narod i pravda. Šta je zajednički program ove raznolike političke grupacije na Ilidži? Da li je to samo činjenica da ste protiv SDA ili imate zajedničku viziju Ilidže u budućnosti?
 
 
U prethodnom odgovoru sam jasno naveo da je ovo plan za Ilidžu 2020-2024 koji smo napravili na nivou "Četvorke" Općine Ilidža. Želim da Ilidžu vratimo stanovnicima Ilidže, da je razvijamo u skladu sa strategijom, na bazi javnih rasprava i konsultacija sa strukom.
 
 
I smatrate da sve to nije postojalo sa dosadašnjom upravom u ovoj općini, u vrijeme SDA i Senaida Memića? Na šta se odnose Vaši najveći prigovori?
 
 
Najveća zamjerka Memiću je što je dozvolio da se politika Prevljaka na bazi pritiska i straha više pita nego građani i struka. 
 
 
SDA se poziva na ratnu prošlost i bošnjački patriotizam. Da li ste Vi manje patriota od Prevljaka, a „Četvorka“ od SDA?
 
 
Nikad neću dozvoliti bilo kome da ima pravo, a posebno argumentovano, da kaže da je veći Bošnjak i da je veći patriota. Djetinjstvo mi je prošlo u ratu i u vezi tog perioda nemamo nikakvih dilema i problema. Jasno znamo ko je branio svoj prag, a ko je bio agresor, ali nikako niko nema autorska prava ni na rat, niti na borce, niti na Općinu Ilidža. Boraca ARBiH ima na svim listama na Ilidži, šehidska djeca i djeca poginulih boraca ili članovi porodica šehida i poginulih boraca nisu samo na listi SDA, tako da od te priče nema ništa. Ovdje ima i drugo pitanje - patriotizma nakon rata. Taj patriotizam se mjeri u poštivanju zakona i propisa države za koju su najbolji sinovi dali živote, mjeri se po uplaćenom porezu toj istoj državi za koju se ginulo, e na tom ispitu su doživotno i nepopravljivo pali.
 
 
Neki kažu  da će podrška Islamske zajednice određenoj političkoj stranci odrediti izbore u većini općina u BiH. Dosad je IZ uglavnom bila uz SDA. Kako danas tu stvari stoje i kako Vi vidite odnos sa ovom vjerskom zajednicom, naročito kada je u pitanju politički život?
 
 
Islamska zajednica, kao i sve ostale vjerske zajednice, bi trebala da buda bolji dio našeg društva i da bude najbolji korektivni faktor. Poštujem sve vjerske zajednice, trudit ću se da odnos s njima i odnos prema svim zajednicama bude što je moguće bolji. Hoću da vjerujem da su to ozbiljni i časni ljudi koji zajednici misle najbolje i da će se u skladu sa tim i ponašati.
 
 
Ilidža se danas uzima kao primjer divlje gradnje novostvorenih tajkuna. Da li ćete, ako dobijete vlast, imati snage da se borite sa ovim finansijski moćnim lobijem. I da li je kasno da se Ilidža urabanisitčki uredi po kakvim-takvim svjetskim standardima?
 
 
Tu se definitivno mora podvući crvena crta, ispod koje se ne smije ići. Puno je loših primjera i tužan sam što nas danas po tome prepoznaju. Učinit ćemo sve što je do nas da nastalu situaciju uredimo, popravimo koliko je moguće. Najveća snaga je snaga naroda, kad dobijem podršku naroda 15. novembra, biće mi to dovoljna snaga da se uspješno borim sa svakim izazovom.
 
 
Bili ste u sektoru turizma. Kako procjenjujete turističke potencijale Ilidže i okoline i šta, po Vama, tu treba raditi kako bi se ovaj sektor bolje i uspješnije razvijao u ovoj općini?
 
 
Općina Ilidža je najveći turistički potencijal, dragulj turizma ne samo u BiH, već regionalno. Turizam se na Ilidži treba početi tretirati na način kako to i zaslužuje, a ne da bude prepušten realnom sektoru da ga sam razvija. Veliki je nesklad između onoga što su privatne kompanije uradile za razvoj turizma na Ilidži i onoga što je uradila Općina. Općina pod hitno mora uhvatiti korak sa realnim sektorom na Ilidži. Samo na bazi destinacijskog menadžmenta, gdje javni i privatni sektor zajedno planiraju i razvijaju se, može se postići maksimalna iskorištenost turističkih potencijala Ilidže.
 
 
Jedan ste od istaknutih kadrova NiP-a. Kako procjenjujete šanse vaše stranke na Ilidži, u Sarajevu i Federaciji BiH?
 
 
Poslije ovih izbora, više ništa neće biti isto, postajemo politički faktor na lokalnom nivou u više od 40 općina, što će biti odlična uvertira za Izbore 2022.
 
 
Imate li za kraj neku posebnu poruku građanima Ilidže uoči izbora?
 
 
Najvažnija poruka je da građani izađu na izbore, da glasaju za budućnost, da glasaju za Ilidžu jednakih, a ne privilegovanih stanovnika!
 
 
(DEPO PORTAL/ad)
 
 
BLIN
KOMENTARI