Nakon prošlosedmičnog potopa

Wall Street porastao uoči američkih predsjedničkih izbora

Biznis Klub 03.11.20, 11:25h

Wall Street porastao uoči američkih predsjedničkih izbora
Rekordno brzo širenje koronavirusa u SAD-u i Evropi, što je bio glavni uzrok prošlosedmičnog pada tržišta, jučer je bilo u drugom planu jer su u fokusu ulagača predsjednički izbori 3. novembra

 

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, nakon oštrog pada prošloga tjedna, što se zahvaljuje pozicioniraju ulagača uoči predsjedničkih izbora u SAD-u.

 

Dow Jones ojačao je 423 boda ili 1,60 posto, na 26.925 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,23 posto, na 3.310 bodova, a Nasdaq indeks 0,42 posto, na 10.957 bodova.

 

Nakon što su prošle sedmice potonuli više od 5,5 posto, što je bio njihov najveći sedmični gubitak od marta, burzovni su indeksi na početku ove sedmice nadoknadili dio gubitaka.

 

Rekordno brzo širenje koronavirusa u SAD-u i Evropi, što je bio glavni uzrok prošlosedmičnog pada tržišta, jučer je bilo u drugom planu jer su u fokusu ulagača predsjednički izbori 3. novembra.

 

Analitičari idućih dana očekuju nestabilno trgovanje i promjenu dugoročnih investicijskih politika, ovisno o tome hoće li na izborima pobijediti sadašnji republikanski predsjednik Donald Trump ili demokratski izazivač Joe Biden.

 

U nacionalnim anketama Biden ima prednost, no u ključnim državama vodi se neizvjesna utrka.

 

Ulagači koji 'igraju' na Bidenovu pobjedu, čija bi vlada, prema očekivanjima, mogla donijeti veliki paket poticajnih fiskalnih mjera i promovirati zelenu energiju, već neko vrijeme ulažu u industrijske i dionice ekoloških energetskih kompanija, kao i male kompanije.

 

S druge strane, analitičari JP Morgana uvrstili su dionice Bank of America, Wells Farga i Cititgroupa na listu 'Trumpove košarice' dionica. S&P indeks bankarskog sektora skočio je jučer 2 posto.

 

Snažno su porasle i cijene dionica u energetskom, rudarskom te industrijskom sektoru.

 

S druge strane, Nadaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica koje su donedavno snažno rasle, jučer je zaostao u odnosu na skok Dow Jonesa i S&P 500 indeksa.

 

Kako je tehnološki sektor prošloga tjedna bio najveći gubitnik, premda je većina najvećih kompanija iz tog sektora, od Applea i Amazona do Alphabeta i Microsofta, izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, moguće je da se radi o povlačenju ulagača iz tog i preusmjeravanju u druge sektore.

 

Osim predsjedničkih izbora, u fokusu ulagača bit će ovoga tjedna dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, kao i poslovni rezultati kompanija.

 

Dosad je više od 240 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvještaja, od čega je 86 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada.

 

No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su oko 10 posto manje nego lani u trećem tromjesečju.

 

I na evropskim su burzama cijene dionica jučer nadoknadile dio gubitaka od prošle sedmice. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,39 posto, na 5.647 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,01 posto, na 11.788 bodova, a pariški CAC 2,11 posto, na 4.691 bod, javlja SEEbiz.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI