Zatraženo produženje pritvora za 'specijalnog povratnika'

Krađe novca su njen stil života: Kraljica džeparoša Sabaheta Džindo sud zamolila samo jedno...

Hronika 02.11.20, 20:32h

Krađe novca su njen stil života: Kraljica džeparoša Sabaheta Džindo sud zamolila samo jedno...
Džindo je do sada hapšena i osuđivana u mnogim gradovima BiH zbog krađe novca, ali je to nije spriječilo da nastavi sa istim kriminalnim radnjama. Tako je, prije krađe u Banjaluci, policija utvrdila da je Džindo tokom avgusta na području Doboja počinila dva krivična djela

 

Potrebno je da primam terapiju kako bih izbjegla da činim krivična djela i u budućnosti, izjavila je kraljica džeparoša Sabaheta Džindo na ročištu u banjalučkom Osnovnom sudu povodom prijedloga tužioca za produženje pritvora, saznaje Srpskainfo. 

 

Banjalučko tužilaštvo okončalo je istragu protiv kraljice džeparoša Sabahete Džindo zbog krađe 2.350 maraka iz frizerskog salona u Banjaluci, a optužnica za ovo krivično djelo je u međuvremenu potvrđena od strane Osnovnog suda u Banjaluci.

 

Uz optužnicu, tužilaštvo je zatražilo produženje pritvora optuženoj u kojem je, između ostalog, navelo da kod Džindo postoji višestruki poremećaj ličnosti, te da su krađe njen stil života već duži vremenski period.

 

Krađa za krađom

 

Džindo je do sada hapšena i osuđivana u mnogim gradovima BiH zbog krađe novca, ali je to nije spriječilo da nastavi sa istim kriminalnim radnjama. Tako je, prije krađe u Banjaluci, policija utvrdila da je Džindo tokom avgusta na području Doboja počinila dva krivična djela.

 

Prvo je 6. avgusta prijavljeno da je nepoznata ženska osoba iz butika ukrala kovertu u kojoj je bilo 700 maraka. Zatim je 20. avgusta radnica u prodavnici prijavila da je nepoznata žena iskoristila njenu nepažnju i iz torbe ukrala novčanik u kojem je bilo 250 maraka.

 

– Tužilaštvo u prijedlogu za produženje pritvora navodi da postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičena boravkom na slobodi počinila novo krivično djelo. Takav zaključak proizlazi prije svega ne samo iz izvoda iz kaznene evidencije u kojem je evidentno da osumnjičena kontinuirano vrši krivična djela, pa se s pravom može zaključiti da se radi o specijalnom povratniku, tj. licu koje uglavnom krade novac. U nalazu i mišljenju psihijatrijsko-psihološkog vještačenja utvrđeno je da kod optužene postoji mješoviti poremećaj ličnosti, te da se radi o ponašanju koje je dugotrajno i koje se proteže duži vremenski period, da je prije svega u pitanju stanje, a ne bolest u užem smislu riječi, karakteristično životnim stilom Sabahete Džindo – zaključilo je banjalučko tužilaštvo.

 

Povratnik

 

Pored navedenih okolnosti za produženje pritvora, ispunjen je i drugi uslov, jer se za krivično djelo krađe može izreći novčana kazna ili zatvor do tri godine.

 

– Pored naročitih okolnosti, koje se ogledaju u tome da je optužena specijalni povratnik i da njeno ponašanje predstavlja stil života već duži vremenski period, sasvim je sigurno da će učiniti novo krivično djelo puštanjem na slobodu, a za krivično djelo krađe je po zakonu propisana zatvorska kazna od tri godine, što predstavlja drugi uslov u skladu sa odredbom člana ZKP RS – objasnili su iz Tužilaštva.

 

Osim produženja pritvora, banjalučko tužilaštvo je zatražilo da se nastavi medicinski tretman optužene u Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu, jer se Džindo pokušala ubiti u pritvorskoj jedinici KPZ Banjaluka nakon hapšenja.

 

Spriječena tragedija

 

Tragediju su krajem septembra spriječili dežurni zatvorski policajci, koji su na vrijeme reagovali.

 

Portalu Srpskainfo tada je potvrđeno da se Džindo pokušala objesiti u kupatilu pritvorske jedinice KPZ.

 

– Džindo je u jutarnjim časovima bila u kupatilu pritvorske jedinice i dežurna policajka prva je primijetila da se nešto sumnjivo događa. Naime, Džindo je zaklonila njen pogled tako što je otvorila vrata toaleta, a na pitanje policajke šta radi, Sabaheta je odgovorila da nešto popravlja – objasnio je ranije izvor iz banjalučkog zatvora.

 

Nakon toga je dežurna policajka obavijestila kolege pa su zajedno ušli u pritvorsku ćeliju. Uslijedio je šok, jer su zatvorski policajci Sabahetu Džindo zatekli na stolici s bijelom plahtom koju je namjeravala omotati oko vrata kako bi se objesila. Na sreću, tragedija je izbjegnuta.

 

Nakon spasavanja Džindu je pregledao ljekar i na osnovu njegovog nalaza i mišljenja sud je donio naredbu o premještaju pritvorenice na Sokolac.

 

Snimile je kamere na Muzeju RS

 

Podsjećamo, Sabaheta Džindo je optužena da je 2. septembra ove godine iz frizerskog salona u centru Banjaluke ukrala novac.

 

Tokom istrage utvrđeno je da je optužena došla u frizerski salon u Banjaluci, iskoristila nepažnju, te iz novčanika oštećenog, koji se nalazio iza pulta, ukrala novac u iznosu od 2.350 KM.

 

Kretanje kraljice džeparoša snimile su i bezbjednosne kamere na Muzeju RS, što je policiji olakšalo prikupljanje materijalnih dokaza u konkretnom slučaju.

 

 

(Srpskainfo.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI